Какво всъщност е панацея?

Думата панацея идва от древногръцката митология и означава- Вселечителка или Богиня на лечението и медицината. Далечните предци на съвременните химици и фармацевти, алхимици, някога са били ангажирани в търсенето на магически средства за лечение. Лекът за всяка болест се нарича панацея.

Значението на панацеята през Средновековието, когато бушуват епидемии от чума, коремен тиф, едра шарка и други страшни заболявания, трудно може да бъде надценено. Желанието да се открие този магически инструмент беше толкова значимо, че остана в паметта на поколения потомци.Днес значението на думата „панацея“ често има саркастична конотация, използва се в почти противоположен или презрителен смисъл, изразяващо недоверие към всяко (не винаги лекарствено) средство, което се възхвалява твърде силно.

Много учени красиво обяснявта какво е панацеята: универсално лекарство, отвара за всички болести, отвара за дълголетие, която алхимиците са търсили през живота си. Всички източници подчертават нереалността и ироничния смисъл на това понятие.

В съвременната медицина името на вълшебния еликсир не се забравя. Не, не, да, има лекарство, което се нарича панацея за определено заболяване или дори цяла група. За съжаление споменаването на тази дума често има плашещ ефект и хората не вярват в универсалността на новото лекарство, както не вярват и в магии.

Лекът за всички болести все още не е изобретен, въпреки че има едно лечебно растение, което се е доближило много до това. Женшенът има научното наименование Panax женшен (панакс), или панацея. Този корен наистина лекува много заболявания, но, за съжаление, той е много далеч от истински вълшебен еликсир.

Днес панацеята е решението на проблемите във всяка област, особено често в икономиката. Като подигравка се чува от телевизионните екрани, че тази или онази реформа ще се превърне в панацея за преодоляване на поредната криза. Заслужава да се отбележи, че това е един вид саркастична нотка, която изглежда е спасение, но се отнася повече до аксиомата, отколкото до теоремата за твърдото доказателство.

В ежедневието човек също често може да чуе, че успешният брак е панацея за всякакви женски неприятности и гаранция за щастлив живот. А големите пари са панацея за осигуряване на успешната съдба на всеки човек. Тук значението на думата се променя.

Често, произнасяйки тези думи, хората забравят, че в края на краищата няма панацея и това лекарство е плод на въображението и върховната мечта на средновековните учени.

За съжаление често, използвайки стари думи, хората неточно разбират значението им и в резултат на своите изказвания звучат някак двусмислено. Използвайки тази дума в ироничен смисъл, не трябва да забравяме, че исторически алхимиците в търсене на панацея са имали за цел да победят всички болести и да спасят човечеството.