Какви са ползите от шоколада?

Шоколадът се счита за забранен продукт, особено сред тези, които поддържат фигурата им. Следователно, дори и малко парче тъмен шоколад, жените добавят към списъка на враговете си № 1. Всъщност според специалистите този прост десерт носи много полза. Ето защо, ако го обичате, не забравяйте да го включите в ежедневното си меню.

Разбира се, човек трябва да има мярка във всичко. Това важи и за шоколада. Основното нещо – винаги избирайте висококачествени продукти и се придържайте към нормата. И тогава ще забележите, че фигурата остава красива, а общото здравословно състояние на тялото се е подобрило.

Така че, нека поговорим за ползите от шоколада. Той е отличен източник на флавоноиди. Флавоноидите се наричат ​​растителни вещества, които са много важни за човешкия организъм. Тези хранителни вещества се считат за превъзходни антиоксиданти и също така спомагат за укрепване на имунитета и стимулират кръвообращението в мозъка.

Съставът на качествения шоколад винаги включва какао, където има голям брой флавоноиди. Колкото и странно да звучи, но в шоколада има много витамини и минерали. Само 50 грама шоколад съдържа 1/3 дневна доза желязо, 6 грама фибри, ¼ дневна доза магнезий и ½ дневна доза манган и мед. Но тези 50 грама съдържат и 300 калории. Ето защо, ако наблюдавате здравето си, трябва да получавате тези елементи от други здравословни храни.

Шоколадът помага за облекчаване на натиска. Всички флавоноиди, които се намират в какаовите зърна, участват в производството на азотен оксид в човешкото тяло. Поради това кръвоносните съдове започват да се разширяват, което значително намалява кръвното налягане.

Шоколадът помага за понижаване на холестерола. Накратко, в човешкото тяло има два вида холестерол – лош и добър. Лошият постепенно се установява на повърхността на артериите и се счита за основна причина за поява на плаки. Добър е липопротеинът с висока плътност. Качественият шоколад помага в борбата с лошия холестерол, превръщайки го в добър холестерол.

Шоколадът помага за преодоляване на стреса. Консумирането на черен шоколад всеки ден ви позволява да премахнете катехоламините и кортизола, които са хормони на стреса. Ето защо този десерт се препоръчва за тези, които имат нервна работа или тежко обучение.

Шоколадът помага за намаляване на плътността на тромбоцитите. Тромбоцитите са кръвни клетки, които са отговорни за коагулацията на кръвта. Ако те са твърде активни, тогава това може да причини коронарна болест на сърцето. Именно тяхното натрупване намалява тъмния шоколад.

Шоколадът увеличава енергията на тялото. Съставът на този десерт включва кофеин, който спомага за енергията на нервната ви система и ви дава тласък на енергия и жизненост. Ето защо, ако решите да се откажете от сутрешното кафе, можете да го замените с няколко парчета тъмен шоколад. А в натоварените дни този десерт ще ви помогне да поддържате яснотата на ума.

Шоколадът помага за подобряване на здравето на зъбите. Много от нас са чували от родителите си от детството: не яж шоколад, в противен случай ще си съсипеш зъбите. Това е един от най-разпространените митове за този продукт. Всъщност само сладкият млечен шоколад е вреден, но тъмният шоколад, напротив, помага за облекчаване на възпалението на венците и предпазва емайла от кариес.

Шоколадът помага да се контролират нивата на захарта. Неконтролираното увеличение на захарта в организма е следствие от честата употреба на млечен шоколад. Ако искате да увеличите чувствителността на организма към инсулин или дори да намалите възможността за диабет, трябва да се храните по-естествено.

Шоколадът помага за подобряване на състоянието на кожата. Тъмните видове на този десерт, които включват голямо количество какао и съответно флавоноиди, спомагат за предпазване на кожата от отрицателните ефекти на ултравиолетовото лъчение, както и блокират появата на първите бръчки. Освен това с помощта на флавоноиди се подобрява притока на кръв в кожата, така че кожата изглежда еластична и тонизирана. Както можете да видите, шоколадът не е толкова вреден, колкото изглежда. Той също така носи много ползи за здравето, когато се консумира в разумни количества.