Какви навици потискат имунитета?

Всяка жена, която се грижи за здравето на семейството, би искала да знае как да укрепи имунитета на своите близки. Всъщност здравето и способността ни да работят зависи от състоянието на имунитета. За съжаление имунната система е много уязвима. На въпроса какво може да се направи за укрепването й, отговорът е прост.

Трябва да се отървете от навиците, които го унищожават. Ако това не бъде направено, естествената защита на организма ще отслаби и ще му бъде по-трудно да се защити от инфекции.

Какви навици потискат имунната система?

1. Недостатъчност на съня

Колко от нас не са чували, че осемчасов сън е необходим за правилната почивка и възстановяване на силите? Колко хора се придържат към тази норма? Обикновено се задоволяваме с пет до шест часа нощна почивка, вярвайки, че това е достатъчно за нашите очи. В действителност всичко не е толкова просто. Докато спим, се активира частта от имунната система, която е отговорна за откриването на вируси и бактерии и развитието на механизми, които защитават организма от тяхното действие.

Просто казано, липсата на сън води до факта, че имунната система няма време да изпълни тази задача. Германски учени откриха, че хроничната липса на сън увеличава значително риска от настинки. Колкото по-малко спим, толкова по-податливи на патогенни вируси сме.

2. Липса на физическа активност

Американските учени в редица експерименти установяват, че липсата на физическа активност увеличава риска от заболяване с 40% в студения сезон. Заседналата работа отслабва имунитета ни! Дори ходенето на фитнес няколко пъти седмично не помага да се коригира ситуацията. Движението е в състояние да увеличи степента на устойчивост на инфекции в пъти, казват учените.

3. Затворен начин на живот

Този проблем обикновено е придружен от липса на приятелска комуникация. Според учените времето, прекарано в компанията на хора, към които изпитваме чувство за емоционална привързаност, помага на тялото да произвежда окситоцин, хормон, който ни прави по-щастливи и влияе положително на състоянието на имунитета. При самотните хора този хормон страшно липсва. Освен това те страдат от повишено производство на друг хормон, наречен норепинефрин от тялото. Високата му концентрация е причина за намаляване на защитните сили на организма.

4. Стресово състояние

Стресът е силно отрицателно повлиян от имунната система, при която тялото е в състояние на нервен и физически стрес за дълго време. Американски учени са доказали, че понижаването на имунитета се получава от постоянни претоварвания на нервната система.

5. Лоши навици и неправилно хранене

Обикновено мислим за ползите от доброто хранене във връзка с проблема с наднорменото тегло. Научните изследвания обаче доказват, че защитните сили на организма страдат и от употребата на вредни храни, наситени с трансмазнини. Използвайки редовно голям брой полуфабрикати, колбаси, сладкиши, увеличаваме риска от възпалителни процеси. Алкохолът е много вреден за имунната система. За да увеличите защитните сили на организма, трябва да дадете предпочитание на здравословната храна от пълнозърнести храни, зърнени храни, ядки, зеленчуци и плодове, риба, растителни масла.

6. Прекаляване с лекарства

Много от нас имат лош навик: лошо ми е, ще пия лекарства веднага. Повечето от тях имат странични ефекти, които подкопават имунната система. Лекарите казват, че приемането на лекарства трябва да бъде много внимателно. Трябва да прибягвате до тази мярка само в случаите, когато лекарствата са предписани от лекар. Укрепването на имунитета е възможно чрез изоставяне на горното. Опитвайки се да закалявате, да се движите много и да се храните правилно, можете значително да повишите защитните сили на организма и да устоите срещу болести.