Каква полза имаме, ако консумираме зелен чай?

Природата е надарила тази напитка с много полезни качества. Той не само освежава и утолява жаждата, но също така има благоприятен ефект върху тялото. По-малката, в сравнение с обичайния тръпчив черен чай, популярността се свързва, както изглежда, с по-малко изразителен вкус на запарката от зелени листа. Какво е толкова специално има в зеления чай, четете в тази статия

Разликата между зеления и черен чай е в неговия състав поради различна обработка на листата: зелените листа не се обработват под формата на дълбока ферментация и изсъхване. Такива неферментирали листа задържат повече биологично активни вещества, които имат ползи за здравето.

Ползите от зеления чай

Полезните свойства на листата от зелен чай се определят от съдържанието на следните вещества: естествени антиоксиданти; аминокиселини; витамини; етерични масла; калций; йод; цинк.

Общият ефект на тези биологично активни вещества се проявява в следните ефекти: повишаване на собствената имунна защита на организма;
намаляване на пропускливостта на съдовата стена и повишаване на нейната еластичност; положителен ефект върху състоянието на лигавиците;
повишена ефективност – както физическа, така и психическа;
нормализиране на метаболизма;
противотуморна активност;
укрепване на костите;
активиране на процеса на елиминиране на токсични вещества от тялото.

Характеристики

Цялостният лечебен ефект на зеления чай върху организма се появява само при консумация на правилно приготвена напитка. По-специално температурата на водата, в която се варят листата, е от голямо значение. Не трябва да надвишава 80 градуса; оптимален диапазон е от 60 до 80 ° C. Значителен е периодът на запарване. Оптимално – 1-3 минути. При по-дълга инфузия кофеинът, който се съдържа в листата на растението, ще се прояви, което прави вкуса на напитката по-горчив. Свойствата на самата вода също има значение. За да поддържате оптималния вкус на напитката, тя трябва да е мека.

Ограничения

За да може една изящна чаена напитка да донесе на организма само ползи, тя трябва да се консумира правилно. Оптималният период е от сутрин до 16:00. По-късната употреба на зелен чай, съдържащ естествени стимуланти, може да доведе до нарушаване на естествените биоритми поради изразените тонизиращи свойства на растението.

Трябва да знаете за условията, при които към употребата на зелен чай трябва да се подхожда с повишено внимание: Повишената киселинност на стомашния сок (в края на краищата напитката може допълнително да увеличи този параметър; следователно, не се препоръчва употребата на зелен чай на празен стомах).
Захарен диабет (нивата на кръвната захар могат да се колебаят при употреба на зелен чай). Бременност. Нестабилност на кръвното налягане На нивото на този параметър може да повлияе както тонизиращият ефект на зеления чай (и след това кръвното налягане), така и диуретичното свойство, което ще помогне за намаляване на налягането.
Заболявания на бъбреците (диуретичният ефект ще създаде повишено натоварване на органа). Дехидратация (и диуретичен ефект също се проявява: това допълнително ще засили елиминирането на течности от тялото което вече е дехидратирано).