Каква е разликата между Омега-3, Омега-6 и Омега-9 мастни киселини?

Полезните свойства на ненаситените омега мастни киселини са открити не толкова отдавна, но със сигурност е известно, че те са мощни антиоксиданти и стимуланти на имунната система, подобряват работата на сърдечно-съдовата система и мозъка, нормализират храносмилателния тракт, подмладяват цялото тяло и ускоряват регенерацията на клетките.

Името „Омега-3“ означава, че ненаситената връзка в структурната формула на мастната киселина е разположена близо до третия въглероден атом, „Омега-6“ – близо до шестия въглероден атом, „Омега-9“ – близо до деветия въглероден атом в структурата на молекулата.

Полезни свойства на Омега-3, Омега-6 и Омега-9 мастни киселини

Омега-3. Относно полиненаситените мастни киселини (PUFAs). Те включват алфа-линоленова, докозахексаенова, ейкозапентаенова киселина. Съдържа се в лененото семе, зехтин, рапица и синапено масло. А също и в морска риба, рибено масло, авокадо, броколи, брюкселско зеле и спанак. Според лекарите те се считат за най-полезните мастни киселини, незаменими в организма. Те участват активно в процесите на регенерация на клетките. Те подобряват работата на стомашно-чревния тракт, увеличават мозъчната активност, доставят кислород до органи и тъкани и повишават репродуктивните способности на организма.

Омега 6. Относно полиненаситените мастни киселини (PUFAs). Те съдържат арахидонова, линолова киселина и др. Съдържат се в слънчогледово, маслиново, ленено семе, кокосово масло, както и в фъстъци, морска риба и свинска мас. Те са профилактика на атеросклерозата, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, укрепват имунната система. В големи дози омега-6 пречат на абсорбцията на омега-3 и повишават риска от алергии.

Омега 9. Свързват се с мононенаситени мастни киселини (MUFAs). Те съдържат олеинова, ерукова киселини и др. Намират се в зехтин и рапично масло, морска риба, птици, свинско месо и ядки. За разлика от PUFAs, Омега-9 киселини (MFAs) могат да бъдат синтезирани независимо в тялото. Подобрете работата на сърдечно-съдовата система, укрепват имунната система.

Омега киселини в растителни масла

Всички растителни мастни масла са смес от глицеролови естери и по-високи мастни киселини. Тропическите растителни масла са съставени предимно от наситени киселини. По своята консистенция те са плътни, дори твърди. Представители на тази група: какаово масло; Кокосово масло палмово масло. От зърнени култури и маслини се образуват мастни масла от остатъци от ненаситени мастни киселини (олеинова, линолова, линоленова, хидроксиоленова киселина). По своята консистенция те са течни. Ние сме добре запознати с тях. Това са: царевично масло; слънчогледово масло; ленено масло; зехтин.

Омега-3 киселините се предлагат в две форми – растителен и животински произход. Омега-3 растителни масла съдържат алфа-линоленова киселина (ALA). Омега-3 животински продукти съдържат докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA). Алфа-линолова киселина (ALA) не се абсорбира без наличието на докозахексаенова и ейкозапентаенова киселина. Под влияние на гена на десатураза FASD2 е възможно превръщането му в организма в DHA и EPA.

Изследванията на учени обаче показват, че 85% от хората от европейската раса имат ниска активност на този ген в организма. Те също наблюдават хора, които ядат ленено масло без животински продукти. В същото време нивото на Омега-3 в кръвта им не се повишава.

Тези резултати ни позволяват да заключим, че консумацията на ленено масло в големи количества, за да се подобри здравето на тялото, просто не е практично. Що се отнася до Омега-6, които са толкова богати на слънчогледово и царевично масло, използването им в големи количества е вредно за здравето: изостря възпалителните процеси; пречи на абсорбцията на омега-3.

Внимание! Повече от 1 супена лъжица. л. на ден не трябва да се консумира

Съдържанието на Омега-3 и Омега-6 в животинските продукти

Омега киселините се намират не само в растителните храни и масла, но и в животински продукти: рибено масло, червена и морска риба, миди, черен дроб, свинско месо, мазнини. Лидерът в Омега-3 е рибеното масло и морската риба. За да получавате омега-3 от храна, не е нужно да купувате скъпа червена риба.

Тези киселини се намират в мазна морска риба като херинга, скумрия. Разбира се, такива висококалорични храни не трябва да се консумират прекомерно, но не бива да отказвате парче херинга или скумрия 2-3 пъти седмично. Най-малко калорична риба тон, която също съдържа омега-3. И още малко полезна информация: Омега-3 се унищожава под въздействието на високи температури, така че е полезно да се яде риба в солена форма, а не в пържена или печена!

Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield