Каква е ползата от лютите чушки?

Спорът около ползите или вредите от пикантните храни не отшумява толкова много години. Наскоро привържениците на горещите вкусове получиха научно потвърждение за своята невинност. Учените откриха, че консумацията на люти чушки намалява смъртността.

Изследователи от Медицинския колеж на университета в Върмонт в Лейнтър свързват употребата на люти червени чушки с 13% намаление на общата смъртност. На първо място става въпрос за намаляване на броя на смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулти. От векове традиционните лечители използват лют пипер и други люти подправки за лечение на различни заболявания.

Но все още няма научна проверка и обосновка на тяхната ефективност. Единственото проучване на учени, които изследваха връзката между яденето на люти чушки и смъртността, беше проведено в Китай не толкова отдавна, през 2015 г. Китайските учени стигнаха до заключения, които бяха потвърдени от изследователи от Върмонт.

Използвайки официални данни от Националното проучване на здравето и храненето на населението, което включва наблюдения на над 16 000 американци през последните 23 години, студентът по медицина Мустафа Чопан и професорът по медицина Бенджамин Литенберг сравниха базовите данни на участниците и връзката им с пипера.

Изследователите са открили, че сред любителите на лютата чушка има най-вече млади мъже, бели или мексиканци, женени, пушачи, нискодоходни и образовани, които ядат много месо и зеленчуци. Въпреки факта, че те имат по-ниско ниво на липопротеини с висока плътност („добър холестерол“) в кръвта, в сравнение с тези, които не използват люти чушки, средният процент на смъртност в тяхната група е по-нисък. Въпреки че механизмът, по който лютите чушки намаляват смъртността, далеч не е очевиден, изследователите са склонни да държат капсаицин, основният изгарящ компонент на пипера, отговорен за ефекта.

Чистият капсаицин е безцветно кристално вещество с горящ вкус. Делът на този алкалоид в плодовете на пипер е сравнително малък по отношение на сухото вещество – около 2%. Изгарящият вкус на чушката зависи от съдържанието на капсаицин. За да оцени сковаността, американският химик Уилбър Сковил разработи специална скала, кръстена на него. В долната част на него се намира пипер с нулева горещина и нулево съдържание на алкалоиди. Според Гинес най-лютата чушка в света е Каролина Рийпър, сорт чили, отглеждано в Каролина.

Литенберг и Чопан смятат, че поради антимикробните свойства капсаицинът действа върху организма, коригирайки чревната флора. В допълнение, алкалоидът играе роля в клетъчните и молекулярни механизми, предотвратява затлъстяването и влияе на коронарния кръвен поток. „Тъй като нашето изследване потвърждава предишни открития, консумирането на люти чушки – или дори пикантни храни – може да бъде диетична препоръка и / или тласък за по-нататъшни изследвания под формата на клинични изпитвания“, казва Мустафа Чопан.