Йогатерапия

йогатерапия

Йога – древноиндийско учение, което включва цялостна система от разнообразни психо-физически методи – от пози и дишане до абсолютна релаксация и медитация. Йогатерапията приспособява тези упражнения към индивидуалните нужди на пациентите в зависимост от проблемите им. Освен че помагат при лекуването на определени заболявания, редовните занимания повишават енергийните нива на организма и подобряват общото му състояние.

Йогатерапията произлиза от традициите на древното учение йога, зародило се в Индия преди хиляди години, философията му обхваща всички нива на съществуването, от материалното до духовното. Но според индивидуалните предпочитания може да не наблягате на духовното учение а да работите върху подобряване на физическото и психическото си здраве.

Индийските лекари отдавна използват елементи на йога в своята практика. Съвременната йогатерапия обаче, разработена от Свами Кувалайананда в Бомбай в началото на 20-те години на XX в., е сравнително нова дисциплина, съчетаваща принципите на традиционната йога с модерната медицина.

Понастоящем психолозите и лекарите широко използват техники за релаксация, водещи началото си от йога, за лечение на стрес и състояние на тревожност. Те осъзнават и значението на упражненията със специфични пози за дишане, релаксация и медитация за справяне с често срещани заболявания като артрит, сърдечносъдови проблеми, високо кръвно налягане, мигрена, затлъстяване, предменструален синдром и други.

КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ

Специалистът по йогатерапия разглежда здравословните ви проблеми заедно с вашия тип конституция, начин на живот, ниво на стрес и други фактори, влияещи върху здравето. След това подбира най-подходящите за заболяването ви техники и ви показва как да ги правите сам или в малка група. Съставя и комплекс от йога упражнения за всекидневно изпълняване вкъщи.

Програмата ви може да бъде коригирана впоследствие в зависимост от развитието на уменията ви и ответната реакция на организма. Тъй като йогатерапията цели да създаде хармонична връзка между разума, тялото и духа, заниманията ви трябва да включват балансиран комплекс от упражнения, които успокояват, но и зареждат с жизнена енергия както на духовно, така и на физическо ниво, като същевременно оказват и конкретно терапевтично въздействие. Предлаганите лечебни техники често са удивително прости за изпълнение и опитният специалист изготвя програма, която можете без затруднения да прилагате на практика, независимо от здравословното си състояние.

ЙОГАТЕРАПИЯ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Ефектът зависи от периодичността на заниманията и от постоянството ви – всеки ден, дори и да разполагате с ограничено време за упражнения. За целта си изградете навик да ги изпълнявате, съобразен с начина ви на живот и с конкретния ви здравословен проблем. Цялата програма не бива да ви отнема прекалено много време, за да можете безпроблемно да я впишете в ежедневието си.
При избора на програма е най-добре да се консултирате със специалист по йогатерапия или с учител по йога. Книгите и видеофилмите могат да са ви от полза, но те не са в състояние да заменят добрия учител. В практикуването на йога съществуват много тънки нюанси, които е невъзможно да се овладеят пълноценно без наблюдението и съветите на специалист. Специфичните пози, подбрани за лечението на конкретни заболявания, са още по-ефикасни, ако са съчетани в общ комплекс с други йога упражнения с разнообразие от пози, техники на дишане, отпускане и медитация.

Практически съвети
Изберете за заниманията тихо място в добре проветрена стая без много мебели.

Носете свободни дрехи и поставете на пода постелка или одеяло от не-плъзгаща се материя, за да ви бъде по-удобно. Когато изпълнявате пози, при които трябва да сте легнали, поставяйте сгънати одеяла под главата и гърба си. Избягвайте яркото осветление и се старайте да не ви разсейват или прекъсват.

Занимавайте се с йога по едно и също време преди закуска, обяд или вечеря. Ако това е невъзможно, изпълнявайте упражненията поне 1 час след лека закуска и 3,5 часа след основно хранене.

Въпреки че елементарни неразположения (като болки в раменете) могат да изчезнат само с неколкоминутни всекидневни упражнения, за сериозните заболявания (например астма) са необходими по-дълготрайни занимания в течение на месеци. Но и непродължителните често водят до значителен положителен ефект.

Пози: Чрез йога позите (асани) се цели отпускане, укрепване и стимулиране на всяка част от тялото. Те обръщат особено внимание на гръбнака, който по време на упражненията се извива напред, назад и настрани и се завърта и в двете посоки. Позите влияят на ставите посредством разнообразни движения и спомагат за съхраняването на техните функции. Подобрява се дишането, като се премахва напрежението в мускулите на гръдния кош. Благодарение на тясната връзка помежду им, комплексът от упражнения за тялото оказва влияние и върху психиката, като съдейства за справяне със стреса и нервните разстройства.

Релаксация: Пълната релаксация може за няколко минути да преодолее състоянията на стрес и умора. Тя оказва благотворно влияние на множество неразположения (мигрена, синдром на раздразненото дебело черво), чиято поява вероятно се дължи на освобождаването на химически вещества в организма като ответна реакция на стресова ситуация.

Йога релаксацията обикновено се изпълнява, като се лежи неподвижно по гръб. Използва се концентриране на вниманието върху части от тялото, върху дишането или върху мисловни образи.

Медитацията е техника, свързана с йога, която включва забавяне на мисловната дейност и стимулиране на съзнанието.

КОНЦЕНТРИРАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ВЪРХУ ПРОЦЕСА НА ДИШАНЕ
Дишането е сред малкото физиологични процеси, управлявани както от централната, така и от вегетативната нервна система. То се контролира автоматично и човек е способен непрекъснато да диша, без да мисли за това, но може и съзнателно да се намесва в процеса и да променя ритъма му. Това осигурява много важна връзка между разума и тялото. Йога упражненията коригират неправилното дишане и влияят на общото здравословно състояние на организма, както и върху конкретни заболявания като астма и тревожност. Опитайте се да изпълните следните основни дихателни упражнения:

1 Легнете по гръб върху постелка.
2 Сведете поглед надолу към гръдния кош и затворете очи. Отпуснете се и усетете как дишането ви се забавя.
3 Почувствайте как въздухът влиза и излиза от тялото ви. Обърнете внимание на промяната в температурата на въздуха и почувствайте как той прониква в тялото ви.
4. Заслушайте се в тихите звуци на собственото си дишане. Същевременно забележете различията между вдишване и издишване.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ
Винаги практикувайте йога внимателно, без болка или чувство на дискомфорт. Упражненията трябва да са напълно безопасни. Съществуват редица заболявания, за които изпълнението на определени пози е неподходящо или дори опасно. По-долу са приведени примери за подобни неразположения.
АРТРИТ: Старайте се да не натоварвате възпалените стави.
БОЛКИ НА ГЪРБА ИЛИ ШИЯТА: Избягвайте всякакви пози, които усилват болките по време на заниманията с йога и след тях.
ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ: Избягвайте пози с главата надолу и упражнения, изискващи особено напрежение или задържане на дишането.
ДЕПРЕСИЯ: Пълната релаксация и медитация помагат в някои случаи, но в други изострят състоянието.
ЕПИЛЕПСИЯ: Избягвайте дихателни упражнения, увеличаващи вентилацията на белите дробове (например учестеното коремно или дълбокото дишане), освен ако не се практикува под контрола на специалист.
ЗАТЛЪСТЯВАНЕ:Избягвайте пози с главата надолу и поза „рало“.
СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ: Консултирайте се със специалист.
ХЕРНИЯ НА КОРЕМНАТА СТЕНА Избягвайте пози, които повишават налягането в коремната област (например при лежане по корем).
ХРОНИЧЕН БРОНХИТ И ЕМФИЗЕМ: Избягвайте упражнения, изискващи особено напрежение.
Постелка за занимания с йога
Постелката при занимания с йога осигурява безопасна, нехлъзгаща се повърхност, върху която да се упражнявате. Попитайте инструктора откъде да си я набавите.