Имунитетът е множество от клетки със стотици различни рецептори. С помощта на специални вещества (цитокини) те изпълняват огромен брой функции – от защита срещу инфекции до борба с туморните клетки.

Имунитетът е тясно свързан с други системи, например нервна и ендокринна, и може да бъде регулиран независимо. Следователно, не можете просто да го „счупите“, да го направите по-силен или по-слаб само като пиете хапче или излезете навън при хладно време.

Причините за „повреден“ имунитет могат да бъдат различни. Учените и лекарите казват, че хората със слаба имунна система не спазват системно здравословния начин на живот. Редовното недохранване, липсата на сън, постоянният стрес – това са факторите, които могат да повишат податливостта на организма към инфекции и неправилна работа на имунната система.

Днес различни изследователи активно изучават функционирането на имунната система, влиянието на храненето, спорта, възрастта, психологическия стрес и други фактори върху имунния отговор.

Имунитет и храна

Казва се, че много храни могат да повишат или поддържат имунитета (зеленчуци, плодове, горски плодове, месо, морски дарове). Науката обаче не потвърждава тази концепция. Експерти от Медицинското училище в Харвард твърдят, че увеличаването на всякакви клетки в човешкото тяло, включително и имунните, може да навреди на здравето ни. Например спортисти, които прибягват до кръвен допинг за подобряване на резултатите (кръвопреливане за увеличаване на броя на кръвните клетки в тялото), рискуват да „спечелят” инсулт.

Опитите за стимулиране на „имунните“ клетки не могат да доведат до повишена защита. В края на краищата има много видове клетки, всяка от които е в състояние да издържи определени микроби. Следователно, използвайки определени продукти, възниква разумен въпрос: кои „имунни“ клетки трябва да се увеличат и кои трябва да се оставят в същото количество. Но има добра новина, която е научно доказана: организмът сам генерира и контролира броя на такива клетки. Излишък – самоунищожение, което се нарича апоптоза. Благодарение на този процес клетките, които мутират или се заразяват, също умират.

Диетата на всеки трябва да включва храни, богати на пробиотици, омега-3, витамини А, С, Е, както и селен и цинк. Те допринасят за производството на имуноглобулини, което има благоприятен ефект върху функционирането на имунната и други системи. Яжте цитрусови плодове (лимон, портокал, грейпфрут, манго), кисело мляко прости продукти (кефир, ферментирало печено мляко), говеждо месо, пуйка, риба, тиквени семки, ядки. Спазвайте принципа на разнообразна диета за нормалното функциониране не само на имунитета, но и на други телесни системи.

Имунитет и възраст

Колкото повече човек остарява, толкова по-нисък е имунният отговор, което се обяснява с естествения и постепенен процес на стареене. Това увеличава риска от заразяване с много инфекциозни и онкологични заболявания. Резултатите от повечето проучвания показват, че:

увеличаването на продължителността на живота в развитите страни води до увеличаване на възрастовата заболеваемост;
възрастните хора са по-склонни да се заразят и да умрат от инфекциозни заболявания в сравнение с младите жени и мъже;
респираторните инфекции, грипът и особено пневмонията са една от причините за смъртта на хора над 65 години.

За съжаление учените не са определили точните причини за това. Някои от тях обаче смятат: рискът зависи от броя на „имунните“ клетки в тялото, които естествено намаляват с възрастта. Производството на по-малко клетки води до неспособността на организма да се бори с инфекциите. Ваксинирането помага за защита на възрастните хора от сезонни инфекции. Например, в едно проучване, противогрипната ваксина за хора над 65 години е защитила имунитета си по-добре от същата ваксинация за деца над 2 години.

Какво може да отслаби имунната система?

Защитните функции на тялото намаляват:

лоши навици (тютюнопушене, пиене);
неспазване на правилата за лична хигиена (просто измийте ръцете си преди хранене     и след използване на тоалетната);
отказ от ваксинация (планова и сезонна);
лош сън и хранене;
чести натоварвания:
заседнал начин на живот;
проблеми с теглото (затлъстяване, анорексия):
пренебрегване на правилата за готвене на сурово месо и риба.

Как да се храним?

Имунната система и диетата са свързани. Клетките трябва да се хранят редовно. Грешка е да се приеме, че трябва да се внимава само по време или след заболяването. Няма толкова много проучвания за ефекта на храненето върху имунната система, но резултатите от тях предполагат, че доброто хранене формира резистентност към повечето инфекции.

Специалисти от Медицинското училище в Харвард твърдят: всеки ден трябва да осигурявате на организма микроелементи. Ако не обичате зеленчуци, използвайте мултивитамини и минерални добавки. И учените стигат до извода, че не можете да приемате големи дози от един и същ витамин, за да увеличите защитните сили. Това не дава желания резултат, но може да доведе до здравословни проблеми. В същото време няма доказателства, че лекарствата за имунитет могат да го засилят толкова много, че след края на приема им човек ще бъде по-малко болен.

Ако се грижите за имунитета си, направете го с главата. Не изпадайте в паника поради огнища на различни инфекции, но вземете предпазни мерки. Съветвам ви да помислите за термина „здраве“, основан на набор от основни дейности, които закаляват тялото и духа (хранене, спорт, сън, секс).