Интуитивно хранене-как да се храним здравословно без диети

Почти всеки човек поне веднъж в живота си има за цел да промени диетата си в полза на здравословния начин на живот. Обаче често опитите за преминаване към ИХ завършват с неудовлетвореност и разстройство. Строгите ограничения на храните са стресиращи за организма. Те са причината, поради която се отказваме от диети и продължаваме да се храним нездравословно.

Ако ви е писнало от неистово броене на калории и се измъчвате с диети, оставете това в миналото. Преминете към интуитивно хранене. Какво е това, какви са принципите и особеностите на този подход ще научите от статията.

Как възникна интуитивната система за захранване?

Диетолозите казват, че неправилно балансираната диета е резултат от затлъстяването. Причината се крие в психологическата дисфункция и вътрешното несъгласие на човек със себе си. Излишната мазнина често се появява поради натрапчивото преяждане. Това се случва, когато чрез храната се опитваме да компенсираме липсата на положителни емоции. Скоро обаче става ясно, че това не е вариант, тъй като емоционалното състояние се изравнява за максимум 15 минути, а вината за това, което се яде, остава завинаги.

Решението на този проблем чрез интуитивно хранене е разгледано за първи път на континента в Северна Америка през 70-те години на миналия век. Тогава книгата по психология „Преодоляване на преяждането“ видя светлината на деня. Той използва термина „телесна мъдрост“, който предполага способността да се вслушва в истинските му нужди.

Теорията на ИХ(интуитивното хранене) беше окончателно установена през 1995г. Тогава се появи фундаментално произведение със същото име, чиито автори са диетолозите Е. Триболи и Е. Раш. Авторите са разработили, структурирали и обосновали подробно информацията за новата методология. И отличните резултати, получени от използването на ИХ, потвърдиха ефективността на тази енергийна система. Средно пациентите губят до 1,5 кг седмично. Някои успяха да свалят 5 кг на месец.

Принципи на ИХ

IP е уникална система, която ви позволява да установите здравословни отношения с храни без строги ограничения и диети. Много хора се чудят как използването на IP може да отслабне, ако не предполага ограничения и диети? IP учи на основното. А именно, внимателно внимание към собствените им нужди за определена храна.

Основните принципи на ИХ:

Храната не е начин за подобряване на настроението, а източник на енергия;
Яжте само при наличие на глад;
Не допускайте да изпитвате силен глад;
Превърнете яденето си в приятен ритуал: насладете се на външния вид на храната,   нейния вкус и аромат;
Не се изкушавайте с продукти, съдържащи изкуствени подобрители на вкуса, тъй като те   правят апетита ви неестествен;
Яжте храните, които наистина имате нужда.

Предимството на ИХ е, че при липса на ограничения няма прекъсвания. Така индексът на телесната маса лесно се нормализира и остава стабилен. Този принцип на хранене ще бъде истинско спасение за хората с ниско ниво на самодисциплина и сила на волята.

Как да преминете към ИХ?

Въпреки факта, че идеята за интуитивно хранене е лишена от набор от строги правила, тя има определени изисквания. Трябва да преразгледате и преосмислите идеите си за собственото си тяло и неговите истински нужди.

Откажете се от всички диети

ИХ няма да се поддаде на вас, докато държите на болезнени ограничения. Отначало трябва да осъзнаете, че сега ги няма. Можете да ядете всичко, което искате, и да забравите за глада. Основният принцип на ИХ е комфортът.

Уважавайте тялото си

Признайте, че имате право да не спазвате общоприетите стандарти за красота. Безсмислено е да се стремим към ефемерни стандарти. Вашата задача е да се трансформирате така, че да се чувствате добре, в добра форма и в добро настроение. Ако целта ви е конкретни параметри, работете върху мотивацията и се занимавайте със спорт.

Бъдете ръководени от интуицията

Спазвайте вътрешния импулс, а не книгите и листовките. Вашето тяло има достатъчно мъдрост, за да направи правилния избор на храна и нейното оптимално количество. Разбира се, това не означава, че сега можете да преяждате с шоколад и чипс. Въпреки това,не обвинявайте себе си затова. Ако направите всичко правилно, вредната и бърза храна постепенно и безболезнено ще изчезне от диетата.

Слушайте глада си

Въпреки простотата на този съвет, да чуете глада си не е лесно. Често други емоции се маскират под прикритието на глада: тъга, страх, вълнение, скука, стрес, умора. Проследявайте ги в момента, в който ръката посегне към вкусотиите. Овладявайки тези умения обаче, ще установите истинската причина за дискомфорт и ще действате по подходящ начин за нея.

Как да поддържаме начин на живот в стила на ИХ?

За да могат принципите на интуитивното хранене да станат част от вашия живот, трябва да ги подсилите и да обърнете внимание на някои аспекти.

Научете се да се храните съзнателно. Важно е да се съсредоточите върху процеса 
Увеличете нивото на чувствителност. Това ще помогне за отхвърлянето на прекомерната   консумация на продукти с изкуствени подобрители на вкуса и аромата. Те притъпяват   чувствителността на рецепторите.
Приоритизирайте собствените си нужди за определени продукти, а не модните тенденции   или съветите на други хора.
Не си позволявайте да чувствате глад. В противен случай рискувате да се впуснете   в нездравословно хранене.
Проследяване на етапите на насищане. В момента, в който почувствате, че сте яли   достатъчно, но можете да ядете повече, спрете.