Зелен Чай

зелен чай

През последните години, зеления чай стана доста популярен у нас. Много предпочитат да подобрят здравето си именно с билковите чайове. За това все повече хора заменят сутрешна чаша кафе с чаша зелен чай.

Зеленият чай се получава от същото растение, както черния чай, но процеса на обработване е по-различен. Зеленият чай съдържа полифеноли (катехини) – мощни антиоксиданти, които забавят процеса на стареене, ефективно се справят с вирусите и отслабват действията на свободните радикали (които разрушават здравите клетки на организма, могат да предизвикват рак и др. опасни заболявания).Добрата новина е, че с редовната употреба на антиоксиданти, риска от различните ракови заболявания се понижава.

При закупуване на зелен чай внимателно прочетете цялата информация на опаковката, т.к. съдържанието на антиоксиданти в различните марки зелен чай не е еднакво.

Зеления чай помага също и за лечението на алергиите и укрепване на имунната система. С други дума даже и една чаша дневно ще укрепи здравето ви. Зеления чай съдържа и кофеин. За това не трябва да се прекалява с употрената му. Т.к. при големи количества може да предизвика безсъние, за това се препоръчва да се пие през първата половина на деня.

Също така той засилва метаболизма и способства за отслабване. Освен това той може да се пие, както студен, така и топъл.

Ето и всичките предимства на зеления чай:

1. Намалява риска от ракови заболявания

Някои полифеноли са мощни антиоксиданти, на които е богат зеления чай, те предотвратяват появата на ракови клетки в организма. Също така няколко изследвания са показали, че редовната употреба на зелен чай съществено намалява вероятността от развитието на рак на гърдата, стомаха, хранопровода.

2. Нормализира кръвното налягане

Изследванията са показали, че употребата на зелен чай почти на 50% намалява риска от развитие на хипертония. За това също допринасят полифенолите – те препятстват съкращаването на  кръвоносните  съдове, а вследствие и повишаването на кръвното.

3. Помага за отслабването

Зеления чай съществено увеличава метаболизма и изгарянето на калории.

4. Защитава кожата

Лабораторните изследвания са доказали, че употребата и нанасянето на зеления чай директно върху кожата, добавянето му във вани помага за  предотвратяването  на рака на кожата, и затова днес на козметичния пазар се появяват все повече хидратиращи и слънце защитни продукти, в чиито състав влиза зеления чай.

5. Успокоява възпалената кожа

С памучен тампон, напоен в зелен чай  могат да се обработват ухапвания от насекоми, драскотини, пъпки, акне. А сутрин върху подпухналите очи, за снемане на оттоците се нанасят тампони, напоени в зелен чай или пакетчета, останали след сваряването му.

6. Укрепва паметта

Зеленият чай също така помага за съхраняването на ясен ум и добра памет. Съдържащите се антиоксиданти в пакетчето чай могат да спрат процеса на разрушаване на нервните клетки в мозъка, което се набюдава при болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

7. Удължава младостта

Колкото са по-здрави артериите ви, толкова ще сте по млади вие. Затова е важно да се прочистван стените на кръвоносните съдове от натрупването на кръвни пластинки, което повишава риска от сърдечни болести, инсулт, а също така изсмуква енергията ни и влошава самочувствието. 300 мл зелен чай дневно съхраняват младостта, предотвратява натрупването на холестерин и мазнини в кръвта.