За какво е полезно индийското орехче?

Сред многото подправки, които използваме в процеса на приготвяне на различни ястия, можем да различим индийското орехче. Тази ароматна подправка е склад за витамини и минерали, характеризира се с високо съдържание на флавоноиди, криптоксантин и бета-каротин. За какво е полезна тази подправка? Как се отразява употребата му на здравето?

Индийското орехче има много лечебни свойства. Полезният му ефект върху човешкото тяло се изразява в следното:

  • Той е отличен стимулатор на мозъчната дейност. Подправката е била известна в древен Рим и Гърция. Употребата на индийско орехче помага за подобряване на концентрацията, помага за преодоляване на разсеяността и за съсредоточаване върху изпълнението на работните задачи.
  • индийско орехче – чудесно средство в борбата с депресията и апатията. Ежедневната консумация на тази подправка ще допринесе за производството на ендорфин, което гарантира добро настроение, добро настроение.
  • Тази подправка е естествено обезболяващо. Отдавна се използва в древната китайска медицина като лекарство, което може да облекчи болката, особено по отношение на спазмите в корема. Също така, използвайки го, ще се отървете от мускулни и ставни болки. Ще помогне при артрит.
  • Индийското орехче ще помогне да се справите с нарушенията на стомашно-чревния тракт. Яденето на тази подправка ще допринесе за нормализиране на храносмилателния тракт. Ще помогне при бъбречни заболявания. Добавете индийско орехче към храната си и ще забравите за запек, диария, подуване на корема.
  • Тази подправка помага за елиминирането на токсините от тялото. Тялото ни страда от нежелана храна, замърсяване на околната среда, стрес, тютюнопушене и употребата на лекарства. Всички тези фактори причиняват интоксикация на организма. Особено засегнати са черният дроб и бъбреците. Яденето на храна, подправена с тази ароматна
  • Индийското орехче ще ви помогне да се справите със заболявания на зъбите и устната кухина. Има добър антибактериален ефект, поради тази причина често се използва при производството на продукти за грижа за устната кухина (пасти за зъби, балсами). Тази пикантна ядка ще помогне за облекчаване на зъбобол, излекуване на заболяване на венците и премахване на лошия дъх.
  • Подправката ще помогне и за съня ви. Ако страдате от безсъние, пийте през нощта чаша мляко, в което добавете малко мед и щипка от тази подправка. Има успокояващо свойство. Здравият и здравословен сън е гарантиран.
  • Индийското орехче е отлично лечение за проблемна кожа. Добавяйки го към маски, ексфолианти и лосиони, можете значително да подобрите състоянието на кожата. Подправката ще намали кожните обриви, ще реши проблема с белезите от акне, ще почисти порите. Маска от натурален мед с щипка индийско орехче има отличен ефект. Препоръчва се да го използвате редовно (няколко пъти седмично), за да се отървете от акнето и равномерния тон на кожата.

Ако все пак отказвате да използвате индийско орехче за кулинарни цели, опитайте да обогатите ежедневната си диета с него. Ястията ще придобият по-интересен вкус и аромат, ще станат по-здравословни.