За какво е полезна червената боровинка?

Червена боровинка- малък храст с бледо розови цветя и яркочервени плодове. Това е не само красиво растение, но и лечебно.

В народната медицина се използват както плодовете, така и листата от боровинки. Ако чай от листата на боровинка се приемат дълго време (3-4 месеца), тогава ще има ясно подобрение при пациенти със захарен диабет. Инфузията и отварата от листата на боровинката се използват като диуретик при бъбречни заболявания, смесени с листа от боровинки. Като стягащо и антисептично средство, листата на боровинката се използват при диария, заедно с корен от галангал. Коренът му трябва да се вари 20 минути и едва след това към бульона да се добавят листа от боровинки.

Плодовете на боровинката са отлично анти-цинготично средство, тъй като съдържат витамин С, а също така се използват и при хиповитаминоза. Плодовете се консервират перфектно, полезни са и се консервират, особено през пролетта, когато има недостиг на витамини в организма. Плодовете се заливат с вода, подсладена с мед или захар и се пие инфузия като квас; дава се на пациенти с треска да утолят жаждата си и да свалят треската.

Приготвят се също накиснати черни боровинки с ябълки, които се полагат. Плодовете се сервират като гарнитура към месни и рибни ястия, леко подправени със заквасена сметана.

Червената боровинка е леко слабително средство, така че също така регулира работата на червата. При белодробна туберкулоза, черешите се използват като тонизиращо и стягащо средство заедно с мед или заквасена сметана.

Ако сокът от червена боровинка се пие след силно алкохолно опиянение или по време на него, тогава ще дойде бързо и пълно отрезяване, нормалното здраве ще се възстанови. Плодовете на боровинката са полезни и за хора с ниска киселинност на стомаха.

Плодовете от боровинки се използват и за козметични цели: за грижа за мазна кожа и коса, които бързо се омазняват.