За да имате здрава кожа,коса и стави,пийте хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е основната съставка не само на филъри и продукти за грижа за кожата, а и се добавя и към гримове, продукти за нокти и се приема като хранителна добавка.

Хиалуроновата киселина (хиалуронат, хиалуронан) е несулфониран гликозаминогликан, който е компонент на съединителната, епителната и нервната тъкан. Тя е една от основните компоненти на извънклетъчната матрица, намира се в много биологични течности (слюнка, синовиална течност и др.).Хиалуроновата киселина е важен компонент на ставния хрущял, в който присъства под формата на мембрана на всяка клетка (хондроцит). Когато хиалуроновата киселина е свързана с агреманови мономери в присъствието на свързващ протеин, в хрущяла се образуват големи отрицателно заредени водопоглъщащи агрегати. Тези агрегати са отговорни за еластичността на хрущяла (неговата устойчивост на компресия). Молекулното тегло (дължина на веригата) на хиалуроновата киселина в хрущяла намалява с възрастта на тялото, докато общото му съдържание се увеличава.

Какво е и защо е необходима хиалуронова киселина

През 1934 г. учените Джон Палмър и Карл Майер за първи път изолират специално вещество от стъкловидното тяло на говеждо око и го наричат ​​„хиалуронова киселина“, като комбинират думите „хиалос“ (от гръцки хиалос – стъкловидно) и „уронова киселина“. По-късно откритието придобива псевдоними: хиалуронан, натриев хиалуронат и НА. Интересното е, че това не е киселина в обичайния смисъл, като салицилова или гликолова, която ексфолира мъртвите кожни клетки. Хиалуроновата киселина не го прави. Това е вид полизахарид, който е част от съединителните тъкани и извънклетъчните структури на тялото. По-специално добавя мекота и еластичност на кожата и косата. Уникалността на това вискозно, желеподобно вещество е, че една от неговите молекули привлича и задържа 1000 водни молекули, осигурявайки отлична хидратация.

Тялото на жена с тегло 50 кг съдържа около 10 грама хиалуронова киселина, тоест около една трета от буркан сметана. И както е при всеки крем, недостигът на тази ценна киселина в тялото ни води до сухота, бръчки, провисване, птоза (увиснали тъкани). Ето защо на козметичния пазар има огромно разнообразие от продукти с хиалуронова киселина в състава.

Хиалуронова киселина – добър овлажнител

Продуктите за грижа за хиалуронат имат овлажняващ ефект, поради което малките бръчки стават по-малко забележими. Полисахаридът абсорбира водата отвън, като по този начин помага да се предотврати загубата на влага. Изненадващо обаче процесът, а следователно и резултатът, може да бъде обратен. В сух климат или през отоплителния сезон тази съставка не привлича влага от околната среда (защото практически няма такава), а от по-дълбоките слоеве на кожата. Оттук и стегнатостта и здравината.

А самата кожа не винаги е приятелски настроена към хиалуроновата киселина. Мазната кожа не я харесва, докато при сухата помага.

Хиалуронова киселина – като отличен филър

Когато е необходимо да се възстанови загубеният обем на скулите или устните, да се попълнят бръчките и назолабиалните гънки, в кабинетите на козметиците филърите са на базата на хиалуронан, който се използва по-често от колагена.
А защо? Има няколко причини.
Първо, има някои доказателства, че хиалуроновата киселина стимулира производството на колаген. Второ, ефектът на киселината продължава по-дълго (до 12 месеца). И накрая, този компонент е много по-малко вероятно да предизвика нежелани реакции, тъй като дори като изкуствен заместител тялото ни го възприема като свое.

Ще ни помогне ли хиалуроновата киселина с остаряване?

Да се ​​счита хиалуроновата киселина като съставка против стареене не е напълно вярно. Ако говорим за инжекции, тогава ефектът против стареене наистина ще бъде „очевиден“. Но външната употреба не гарантира същите резултати. Попълване на загубената HA, стимулиране на производството на колаген, стягане на кожата са налични само при инжектиране с игла.

Защо? Факт е, че молекулите на хиалуроновата киселина са огромни и не са в състояние да преодолеят кожната бариера. И преди козметичните продукти да бъдат добавени към формулата, те са се раздробявали – производителите твърдят, че те проникват през кожата по този начин. Имайте предвид, че инжекционно продуктът не се абсорбира, образувайки бариера на повърхността на епидермиса, придава мек хидратиращ ефект, прави кожата по-гладка, но не премахва дълбоките бръчки и гънки.

Защо ни е необходима хуалуроновата киселина?

Човешката кожа се състои от три слоя: епидермис, дерма и хиподерма. Епидермисът е външният слой на кожата. Хиподермис – депото на мазнините в тялото, което служи като топлоизолатор. А дермата е междинен слой между епидермиса и хиподермиса, където се синтезират колаген, хитозан, еластин, хиалуронова киселина и други вещества, отговорни за състоянието на кожата. Какво правят те? Рамката му се поддържа и пропуските между свързващите влакна и клетките, които са разположени във фибробласта на дермата, се запълват. Благодарение на това кожата изглежда твърда, еластична и здрава.

Що се отнася до собствената хиалуронова киселина, основната задача на този полизахарид (както и хитозан) е да задържа влагата в кожата и да гарантира стабилен транспорт на полезни вещества и микроелементи. Тя прави това до 25 години, след което производството на хиалуронова киселина се забавя. В резултат кожата започва постепенно да остарява – на епидермиса се появяват малки плитки бръчки, става суха и груба.

И тогава синтезираната хиалуронова киселина идва на помощ. Тъй като тя:

овлажнява епидермиса и задържа влагата в него;
премахва сухотата;
регулира водния баланс на кожата (разпределя и премества влагата там, където не е     достатъчно);
активира производството на собствен колаген и еластин;
изпълнява защитна функция;
поддържа еластичността на тъканите;
неутрализира ефекта на свободните радикали;
забавя процеса на стареене

Най-добре е да приемате хиалуроновата киселина под формата на таблетки, капсули. Така по-бързо ще се абсорбира в тялото и ще имате здрава и мека кожа, силна коса и здрави стави.