Защо фолатите помагат за подмладяване на организма?

Лятото е на прага ни и е най-чудесното време в годината. Изобилието от зеленина и появата на цветя ни зареждат с оптимизъм! Зеленото е символ на младостта и здравето. И вероятно не е случайно, че витамин B9 получава името си от латинската дума „folium“ – листо.

Витамин В9 е цяла група от съединения, фолиева киселина, фолацин и фолати в момента са най-изследваните. Фолиевата киселина първо се изолира от спанаковите листа, а след това се синтезира под ръководството на индийския биохимик Дж. Субарао през 1945г. Доскоро се смяташе, че препаратите с фолиева киселина предотвратяват появата на ембрионални малформации и гинеколозите ги предписват на почти всички бременни жени. Появилите се съобщения, че лекарствата водят до дефицит на витамин В12, увеличават вероятността от раждане на близнаци, пречат на усвояването на цинк и могат да намалят когнитивните способности, се считат за ненадеждни.

Въпреки това през 2016 г. американските учени откриха, че високото плазмено съдържание на фолиева киселина, получена от хранителни добавки, намалява активността на NK клетките (убийствени лимфоцити), които унищожават вирусно заразените и дегенерираните ракови клетки. Следователно цялото внимание на биохимиците се е насочило към производни на фолиева киселина – фолати, намиращи се в храните.

Фолатите се абсорбират в тялото ни без големи затруднения. А фолиевата киселина от синтетичните витамини за асимилация изисква наличието на ензими от групата на редуктаза, чието функциониране зависи от наличието на витамини В12 и В6. В началото на 50-те години на миналия век биолог от Швеция Д. Фрисен установява, че повечето от клетките в нашето тяло се актуализират на всеки 7-10 години. Черният дроб има добра способност да се регенерира и се подновява след 300–500 дни.

Лимфоцитите се подновяват със скорост 10 000 клетки в секунда. Всяка година 10% от мастните клетки се заменят с нови, а мускулните клетки живеят около 15 години. Сърцето се регенерира много бавно: през целия си живот само 50% от клетките имат време да се възстановят.

Подмладяването и обновяването на тялото се осъществява чрез разделяне на клетки, които първо копират ДНК и го разделят на две равни части – вериги за всяка дъщерна клетка. След това се поемат специални протеини и се синтезира втората верига. След това ДНК се усуква в спирала, ядрено делене и клетъчно деление. За да могат гените да функционират в нови клетки, се провежда процес на метилиране, т.е. метилови групи – СНз – се добавят към ДНК.

Фолатите са необходими за синтеза на донори на метилни групи и следователно играят решаваща роля за възстановяването на различни органи и за трансфера на генетична информация! Руският учен Анисимов В. Н. твърди, че „правилно“ протичащият процес на метилиране забавя стареенето на организма. А китайските изследователи през 2015 г. стигнаха до извода, че метилирането потиска активността на гените, свързани с възрастта. Необходимо е голямо количество фолат от костния мозък, тъй като именно в него става образуването и узряването на кръвните клетки.

При липса на фолат червените кръвни клетки променят формата си и губят своята функция. Те се превръщат в мегалобласти, които не са в състояние да пренасят кислород и въглероден диоксид, което води до развитие на анемия. Фолатите влияят и върху функционирането на имунната система. Този ефект е особено изразен при възникване на реакция към алергени. Достатъчното количество фолати намалява нивото на имуноглобулин Е и намалява симптомите на алергии и астма.

С храната получаваме основната аминокиселина метионин. В процеса на асимилация метионинът се превръща в хомоцистеин, който трябва да се превърне в цистотионин. Но консумацията на голямо количество кафе, тютюнопушенето и заседнал начин на живот инхибират превръщането на хомоцистеин, той се натрупва и засяга вътрешните стени на кръвоносните съдове, провокира образуването на атеросклеротични плаки и кръвни съсиреци. Основната причина за повишаването на нивата на хомоцистеина обаче е липсата на витамини от група В и особено на фолати.

Норвежките учени са открили, че именно хомоцистеинът се натрупва в кръвта и намалява производството на серотонин, който може да причини депресия. Фолатите са особено необходими за женското тяло. Те не само предотвратяват дефекти в развитието на плода и прекратяване на бременността, но също така предотвратяват следродилна депресия. Фолатите ще помогнат на момичетата да защитят кожата си от акне, на жените на средна възраст ще бъде осигурено отлично състояние на кожата и косата за дълго време, а в зряла възраст те могат значително да облекчат симптомите на менопаузата. Фолатът може да предпазва от когнитивно увреждане и развитието на деменция, като насърчава регенерацията на нервните клетки и мозъчните клетки и забавя намаляването на умствените способности с десетилетие.

Въпреки факта, че в червата на човека има бактерии, които могат да произвеждат фолати, по-голямата част от тези вещества влизат в тялото с храната. В големи количества те се намират в зелените листни зеленчуци и бобовите растения, зърнени храни и някои цитрусови плодове, в черния дроб и меда. Но ефектите на светлина и кислород, киселини и високи температури намаляват активността на фолатите. А това означава, че степента на тяхното усвояване зависи от метода на готвене. Затова зеленчуците трябва да се съхраняват на тъмно и да не се обелват предварително.

Топлинната обработка е сведена до минимум; поради високата разтворимост на вода на фолат, елиминирайте кипенето в голямо количество вода. Най-добрите методи за готвене са задушаване и задушаване. Салатите трябва да се приготвят в керамичен или стъклен съд, а най-деликатните зелени не трябва да се нарязват с нож, а да се разкъсват с ръце, за да се предотврати контакт с метал и окисляване. Богатата на фолати и правилно приготвена храна ще спомогне за поддържането на функционалността на почти всички системи на тялото за дълго време!