Защо трябва да консумираме сушени сини сливи през зимата?

През зимния период изборът ни от пресни плодове най-често се свежда до различните цитруси. Ако обаче искате да разнообразите, хапвайте сушени плодове. Сред най-популярните сушени плодове са сините сливи. Вижте защо сушените сини сливи са полезни и как да ги включим в менюто си.

Богат витаминен състав

Сините сливи включват калций, фосфор, магнезий, йод, цинк, мед, растителни влакна и органични киселини. Те са богати на калий – той е един и половина пъти повече в сините сливи, отколкото в бананите.Съдържат също витамини В, Е, РР и провитамин А.

Сушените сини сливи съдържат сорбитол. Сорбитолът ускорява храносмилането. Затова сушените сини сливи се препоръчват при запек и хемороиди. Препоръчителната дневна доза в такива случаи е около 100 гр.

За енергия

В зимните дни по-често искаме да спим, отколкото да стоим будни. Но така имате риск от зимуване в леглото, а това не е добре! В сливите има глюкоза, захароза и фруктоза – те са отговорни за енергията, активността и тонуса. Затова този сушен плод е добре да се яде сутрин. Между другото, е страхотна добавка за закуска ви.

Депресия

През зимата нивото на тревожност се повишава,следователно е наложително да не си позволявате да изпаднете в депресия. За стабилност на нервната система са необходими витамини от група В, които се съдържат в сини сливи. Между другото, в древни времена сушените сливи се смятаха за много ефективно средство срещу стрес и депресия. Добавяни са към много месни и зеленчукови ястия.

За имунитет

В сините сливи голям брой свободни радикали, които се борят с бактериите и витамин С, са мощен антисептик, който укрепва имунната система и се бори с вирусите. По време на студеното време това е особено важно, защото рискът от настинка се увеличава.За укрепване на имунната система специалистите препоръчват да се яде 2-3 сливи дневно.

За красотата

Сините сливи съдържат голямо количество антиоксиданти, които спомагат за забавяне на процеса на стареене и предотвратяват появата на бръчки, старчески петна, обриви и раздразнения. В допълнение, сините сливи имат витамини за красота, които имат благоприятен ефект върху цвета и еластичността на кожата.

Ето затова трябва да консумирате повече сушени сини сливи през зимата.