Защо лененото масло е полезно особено за жените?

Съвременните изследвания показват, че консумацията на ленено масло като храна намалява риска от инсулт с 37%. Използвайки ленено масло,можете да не се страхувате от такива ужасни заболявания като диабет, атеросклероза, коронарна болест на сърцето и много други.

В народната медицина се използва при глисти, киселини, различни язви. По съдържание на ненаситени мастни киселини лененото масло превъзхожда продуктите от обичайната диета и само 1-2 супени лъжици осигуряват дневното изискване за тях. По своята биологична стойност лененото масло е на първо място сред хранителните масла. То съдържа 46% витамин F, който не се синтезира в организма, а се внася отвън. Лененото масло съдържа ценни ненаситени киселини и голямо количество витамини А и Е.

Лененото масло съдържа достатъчно количество витамини и други биологично активни вещества, необходими за здравословна диета. Най-важните компоненти на лененото масло са мастни киселини:
алфа-линоленова киселина – 60% (Омега-3);
линолова киселина – 20% (Омега-6);
олеинова киселина – 10% (Омега-9);
други наситени мастни киселини – 10%.

Ако омега-6 присъства освен ленено семе, в слънчогледово, соево, рапично, горчично и зехтин, тогава омега-3 мастните киселини присъстват в достатъчни количества само в рибеното масло и в лененото масло. Това е уникалността на лененото масло, оттук и специфичната му миризма, толкова позната ни от рибеното масло. Това е показател за високото му качество, неговата чистота, както и доказателство, че не е смесено с други растителни масла.

Ежедневната употреба на ленено масло помага:

да се предотврати развитието на инфаркт, инсулт и инфаркт на миокарда (намаляване на натоварването върху сърцето и кръвоносните съдове поради намаляване на вискозитета на кръвта и нормализиране на нивата на мазнините);
понижаване на кръвното налягане; по-нисък риск от развитие на рак на гърдата и ректума;
намаляване на честотата на диабетна невропатия при диабет.

Лененото масло е важен елемент от храненето на жената. Употребата му допринася за: улесняване на хода на предменструалния синдром и пременопаузата, подобряване на състоянието на кожата и косата, укрепване на нервната система, бъбречна функция при оток, повишена зрителна острота, облекчаване и лечение на астма.