Защо жените след 30 трябва да пият витамини?

Тялото на жената над 30 години се нуждае от специални грижи и употребата на допълнителни витамини. Една от най-ефективните добавки за жени над 30 години е комплексът, който да включва различни витаминни и минерални, които са полезни за здравето на жените.

Кога е необходим прием на витамини за жени?

Този въпрос най-често възниква при жени, чиято възраст надхвърли 30 години. Много експерти препоръчват да започнете витамини в следните ситуации:
ако водите активен начин на живот, излагате тялото си на интензивни физически натоварвания; ако трябва да работите в постоянно натоварен график; ако редовно изпитвате умора; с намаляване на либидото; по време на работа, насочена към нормализиране на телесното тегло; видимо влошаване на състоянието на ноктите, косата и кожата; наличието на метаболитни проблеми.

Ако почувствате влошаване на общото състояние на организма, се препоръчва да си уговорите час с лекаря и да започнете да приемате витаминно-минерален комплекс, който да съдържа всички необходими компоненти за правилното функциониране на женското тяло след 30-годишна възраст.

Сред „семействата“ на витамините група В е най-многобройната. Той комбинира водоразтворими биологично активни вещества с азот в състава си. Всеки от витамините от тази група играе роля в организма, но всички те по някакъв начин са свързани с регулирането на енергийния метаболизъм и дейността на нервната система.

В1: тиамин

Първият от отворените витамини от група В, тиаминът, помага за превръщането на въглехидратите в енергия и усвояването на протеини. Понякога се нарича „витамин за добро настроение“, защото участва в производството на ацетилхолин, невротрансмитер, който участва в предаването на импулси в различни части на мозъка. Това вещество има не само положителен ефект върху психоемоционалното състояние и интелектуалните способности, но също така поддържа тонуса на мускулите на вътрешните органи, включително сърцето.

В2: рибофлавин

Този витамин също участва в метаболитните процеси. Той контролира работата на невротрансмитерите, стимулира узряването на червените кръвни клетки, регулира производството на хормони от надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. В допълнение, рибофлавинът осигурява визуални функции (по-специално, предпазва ретината от ултравиолетово лъчение) и е отговорен за състоянието на кожата и лигавиците.

B3 (PP): никотинова киселина

Никотиновата киселина или ниацинът участва в много окислителни реакции, протичащи в живи клетки. Този витамин помага за освобождаване на енергия от хранителни вещества, а също така участва в синтеза на протеини и мазнини. Общият брой реакции, в които участва никотиновата киселина, надвишава петдесет. Витамин В3 е важен за почти всички телесни системи: нервна (поддържа мозъка), ендокринна (регулира производството на полови хормони, инсулин и кортизон), сърдечно-съдова (повишава венозното налягане и понижава артериалното), циркулаторна (стимулира синтеза на хемоглобин и производството на червени кръвни клетки)

B5: пантенол

Основната роля на този витамин е освобождаването на енергия от хранителни вещества, по-специално разграждането на въглехидратите и мазнините, образуването на холестерол. Той е важен и за нормалното функциониране на нервната система (участва в производството на невротрансмитер ацетилхолин), имунната система (регулира синтеза на антитела), ендокринната система (контролира производството на кортизон – хормон, който определя реакцията на тялото на стрес), а също и кръвоносната система (участва в синтеза на хемоглобин ).