Женско биле(сладък корен)-полезни и лечебни свойства

Женското биле е растение, принадлежащо към рода бобови растения. В дивата природа женското биле расте във Франция, Югоизточна Европа, Северна Африка, Западна и Централна Азия. Това растение се отглежда в много райони с умерен климат.Женското биле има разклонен дебел корен, прониква дълбоко в земята с три до четири метра. Кореновата система на растението е обширна.

История

Историята на корена от женско биле датира от няколко хилядолетия. Обаче това, че днес е най-известно като сладка подправка, или пикантно лакомство до 18 век се е считало за лекарство. Женското биле се използва главно при стомашни и катарални заболявания. Споменаването му може да се намери в китайските билкари и в египетския папирус. То е намерено дори в гробницата на Тутанкамон. Ученикът на Аристотел Теофраст, основателят на ботаниката, описва способността на корена на растението да утолява дори силна жажда. А войските на Александър Велики са издържали на дългите походи частично без вода, благодарение на използването на женско биле.

Полезните свойства на женско биле
Състав и наличие на полезни вещества

Женското биле е предимно богато на витамин В. Поради това той е необходим за енергийния метаболизъм и нормалното функциониране на органите и системите, особено на нервната система, участва в синтеза на протеини, а също така е в състояние да регулира метаболизма. В допълнение, женското биле участва в производството на инсулин, участва в енергийния метаболизъм и други метаболитни реакции. Коренът от женско биле също съдържа витамин С, флавоноиди, полизахариди, мастни киселини, лигавици, минерални соли, кариенова горчивина и вещества, каротин, кумарини, сапонини, включително глициризин и фитостероли. Сред полизахаридите, съдържащи се в женско биле, има до 34% нишесте и до 30% целулоза и пектин.

Женското биле има много органични киселини (ябълчна, янтарна, лимонена и др.). В допълнение, той е богат на смоли, етерични масла и стероиди, фенолкарбоксилни киселини, танини и кумарини, алкалоиди и азотни съединения. Във въздушната част на женското биле са открити въглехидрати (до 2,1%), органични киселини, полизахариди, етерично масло, тритерпенови сапонини, тритерпеноиди, кумарини, танини, флавоноиди, липиди, съдържащи азот съединения и витамини. А съставът на етеричното масло от женско биле включва кетони, алдехиди, алкохоли и техните производни, ароматни съединения, терпеноиди, естери на по-високи мастни киселини и алифатни въглеводороди.

Полезни и лечебни свойства

Женското биле има сладък вкус, придаден му от глициризин (съдържанието му достига 23 процента). Това вещество е десет пъти по-сладко от захарта, използва се като естествен подсладител. Глициризовата киселина, която е в корена, наподобява действието на кортизола, хормон на кората на надбъбречната жлеза. Поради наличието на тази киселина, женското биле има антиалергенен, антимикробен, противовъзпалителен ефект. Сапонините и глициризинът имат отхрачващо действие. Следователно, женското биле често се включва в състава на лекарства, сиропи, пасти, използвани за лечение на кашлица. Бебетата обичат да пият такива сиропи, тъй като са ароматни и сладки. Женското биле ще помогне да се излекува суха кашлица, туберкулоза, бронхит, астма, ларингит, пневмония и кашлица на пушач. Възстановява тялото с ниско налягане и сърдечни патологии, препоръчва се да го използвате при заболявания на щитовидната жлеза и кръвоносните съдове.

Коренът на растението има отличен обгръщащ ефект върху лигавицата на стомаха и е слабително, тъй като съдържа гликозида глицирицин, който може да помогне при диабет. Това се дължи на факта, че той е в състояние да увеличи производството на инсулин и се счита за естествен подсладител. Отвара от корените се пие със заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт, лекуват гастрит и язви. Тъй като женското биле съдържа много флавоноиди, различни вещества с антиоксидантни свойства, лекарите препоръчват да се използва при онкологични заболявания.

Противовъзпалителните свойства на растението имат лечебен и защитен ефект при хепатит, като помагат и при заболявания на пикочния мехур и възстановяват нормалното функциониране на панкреаса. От древни времена коренът на женско биле се счита за отличен антидот и се използва при лечението на отравяне и интоксикация. Той перфектно облекчава умората, подобрявайки умствената дейност. Женското биле е полезно и при лечението на ставни заболявания, с подагра, ревматизъм. Освен това той понижава холестерола, предотвратявайки запушването на кръвоносните съдове и подобрява работата на сърцето.

Използване в козметиката

Козметологичното използване на женско биле се дължи на неговия лечебен ефект на рани. Използва се за лечение на алергии, кожни обриви, псориазис, дерматит, екзема. Екстрактът от женско биле също е една от съставките за грижа за проблемната кожа. Той предоставя възможност да успокоява и има свойства против стареене, както и да може да почисти порите и да помогне за избелване на кожата и облекчаване на петна. Тъй като женското биле има свойството да подмладява, избелва кожата и стимулира производството на колаген, често се включва в кремове против стареене.