Ето кои са чудодейните полезни свойства на алое вера

Билковата медицина е може би един от най-старите начини за борба с болестите. Растенията съдържат естествени, не химически създадени вещества, така че те са по-меки и имат по-малко странични ефекти. Огромен брой лечебни растения растат по целия свят и едно от тях е по-близо, отколкото си мислим – точно на нашия прозорец, а именно- алое вера.

Алое вера е вечнозелено растение, у нас е по-разпространено като стайно декоративно растение. В домашни условия стволът на това растение достига височина от 4 м, а в културата на оранжерията растението е с доста по-големи размери. Районът на алоето е пустиня от Източна и Южна Африка. В индустриален мащаб това растение се култивира във влажните субтропици на Джорджия.

Смята се, че думата „алое“ има арабски (алое) и еврейски (халал) произход: превежда се като „блестяща и горчива“. Друго име за алое е sabur (sabur – търпение), тъй като това растение е в състояние да се справи без вода за дълго време. Нарича се още сух, втвърден след сгъстяване сок, получен в Африка чрез самостоятелно изтичане от листата на алое. За тази цел отрязаните листа се поставят в съдове в наклонено положение с отрязаните краища надолу. Втвърденият сок има вид на черно-кафяви крехки парчета с различни форми и размери. Вкусът е много горчив, миризмата е слаба, неприятна. От растението може да се приготви тинктура и сух екстракт.

Химичният състав на листата на алое

Листата съдържат около 2% от антраценовите производни: алое-емодин (агликон), С-гликозиди – алоин, алоинозид, изобарбалоин, хомонаталоин и др. Свързани вещества: полизахариди, янтарна киселина. Освен това сокът от алое съдържа смолисти и горчиви вещества, витамини, ензими, малко етерично масло, макро- и микроелементи: Ca, Se, Li, Zn.

Алое вера за кожата

Безспорно областта, в която алоето няма равен, е дерматологията. Уникалното растение успешно се използва за успокояване на сърбеж, дразнене, повърхностни изгаряния на кожата (например от слънцето) и възстановяване на епидермиса. Естествените богатства на алоето са толкова мощни и концентрирани, че сокът от месестите листа ускорява зарастването на рани.

Алое, използвано в кремове и гелове, разпространява изключителни успокояващи и овлажняващи свойства върху кожата, стимулирайки нейната регенерация и производството на колаген. За очевидния ефект изберете чиста каша (такива продукти приличат на гел с приятен тревист нюанс) или продукти с висок процент естествен екстракт. Що се отнася до продуктивността против стареене, при редовна употреба лечебната сила на това растение помага в борбата със стареенето на клетките и преждевременните бръчки.

Алое вера за коса

Шампоаните и балсами със сок от алое перфектно почистват скалпа, справяйки се с проблема с мазната коса и дълго време поддържат усещане за свежест, а хидратиращите свойства на тази билка придават на косата еластичност и блясък.

Алое вера в хранителни добавки

В днешно време може да намерите и алое вера като хранителна добавка. То като цяло има благоприятен ефект върху метаболизма и кръвообращението, намалява нивата на кръвната захар и мазнини, помага при диабет, действа за понижаване на холестерола, а също така е ефективно при лечение на киселини и язви.

Освен всичко друго, алое вера възстановява баланса на чревната флора и в резултат на това повишава естествената защита на организма. Внимавайте обаче да не надвишавате дозата, препоръчана на опаковката – това растение съдържа алоин, който има слабително действие. В допълнение, прекомерната консумация може да се прояви в интоксикация, което е особено опасно за тези, които са запознати със синдрома на раздразненото черво. И въпреки многото предимства, бременните жени и децата под 6 години все още трябва да избягват вътрешните методи на чудотворното алое, за всеки случай.

Приемат на алое вера помага за:

Укрепване на имунната система;
Стимулиране на пикочните пътища;
Понижаване на кръвната захар;
Благоприятно действие за сърдечно-съдовата система;
Използва се при цервикална дисплазия, ерозия, менопауза;
Той е обезболяващо и противовъзпалително средство при обостряне на артрит.
Укрепване на венците;
Положителен ефект върху работата на хранопровода, стомаха, намалява вероятността от киселини.

Полезните свойства на алое помагат да се справите с често срещаните човешки неразположения.