Ето как да разберете, че сте алергични към глутен

Може дори да не знаете за това.

Непоносимостта към глутена, който се намира в зърнените култури, се нарича целиакия. Или алергични към глутен. Днес диетите без глутен са на мода, но всъщност само 8% от хората по света страдат от цьолиакия, а хората от северните страни са по-предразположени към нея.

Но всеки може да е алергичен към глутен, важно е да знаете симптомите и да го разпознаете предварително.

Симптоми на непоносимост към глутен

Глютеновата алергия не се проявява точно както сме свикнали да виждаме. Реакцията на глутена засяга имунната система и той реагира на чревно дразнене. Следователно, често целиакията може да бъде сбъркана с разстроен стомах и да не бъде забелязана. Обърнете внимание на такива симптоми след консумация на пшенични продукти (тестени изделия, сладкиши, хляб):

стомашно разстройство;
умора;
раздразнителност;
главоболие;
изтръпване на крайниците;

Всички тези симптоми се появяват през първия половин час след хранене. Целиакията също има хронични симптоми: резки промени в теглото, загуба на менструация, лош дъх и екзема.

Как да се лекува непоносимостта към глутена

Ако всички тези симптоми са налице, не трябва просто да отказвате продукти с пшеница. В крайна сметка симптомите са подходящи за много други заболявания. Струва си да се свържете с алерголог и гастроентеролог за анализи и профилактика.

Най-вероятно лекарят ще предпише диета без глутен. Ако симптомите отминат, а тестовете не покажат нищо сериозно, просто трябва да изоставите продуктите от пшеница.
В противен случа, ако нямате алергия към глутена и вие и лекарят ще установите причините за симптомите заедно.