Ето какво се случва с кожата ни докато спим

Добрият сън е гаранция за красота и здраве и това не са празни думи.

В теорията за големия взрив Радж Кутрапали веднъж казал, че „сънят е най-добрата част от чантата ви за грим“. Бил е много прав.

Нека да видим защо трябва да спим нормално и да спрем да се гордеем с липсата на сън.

Какво прави сънят с кожата?

Когато спим, тялото ни е будно. То стартира процесите на обновяване и детоксикация, прави всичко, за да се събудим здрави и щастливи сутрин.По време на сън започва истински процес на детоксикация: клетките се актуализират и елиминират това, от което нямаме нужда. В противен случай вредните компоненти (молекули, мръсотия и др.) Могат да причинят възпаление, преждевременно стареене и други неприятни процеси.

Освен това, по време на сън, кръвообращението се увеличава и тялото започва да „обелва“ кожата – ексфолира горния слой на кожата, така че да се освежи.

Правилният сън не дава хормонален стрес – кортизолът се произвежда чрез свръхмерки. А именно, заради излишното си количество напълняваме и чувстваме зле. Поради кортизола кожата губи своята еластичност, появяват се стрии, черни точки, повишено съдържание на мазнини и започва стареене на кожата.

Освен кортизола и мелатонинът се произвежда по време на сън: хормон на съня, който помага в борбата с преждевременното стареене на кожата.Благодарение на него получаваме добро здраве, красиво лице и силен имунитет.

Последиците от липсата на сън

Дали липсата на сън наистина е толкова страшна, колкото я описват? Разбира се, в допълнение към постоянната загуба на сили няма да имате и желание да хапнете нещо вредно.

Но ако наистина страдате от постоянна липса на сън,първото което ще забележите са синини и торбички под очите . Второто, бледият цвят на кожата, загубата на нейната еластичност и твърдост след няколко дни е просто гарантирана. Кожата ви няма да има време да се отърве от мъртвите кожни клетки и ще започне да се „влошава“.

Трето, преждевременното стареене, последствието от което ще забележите едва след няколко месеца. Въпреки това, да се справят с него ще бъде почти невъзможно.

Как да спите правилно?

За да не страдате от излишък от кортизол и изобилие от възпаления върху кожата, струва си да се опитате да спите правилно, което ще е полезно за вашето тяло.

Трябва да запомните важното правило: максималната активност за всички кожни процеси се случва от 23.00 до 4 сутринта. По това време се активират мелатонинът и кортизолът, които са толкова отговорни за качеството на съня.Затова си струва да спите по това време. Задължително.
Освен това трябва да спите в тъмнина и тишина (за предпочитане). Спалнята ви не трябва да е много студена и гореща – средната стайна температура ще бъде най-оптималната.Тялото ви не трябва да прегрява.

И не забравяйте да измиете добре лицето си и да изпиете чаша вода 30 минути преди лягане.