Ето защо тялото ни се нуждае от Цинк

Цинкът е един от микроелементите, който осигурява пълноценното функциониране на организма. Цинкът участва в много жизненоважни процеси, които ще разгледаме в статията по-долу.

Функциите на цинка в организма

Ролята на цинка за нормалното функциониране на организма е много по-широка, отколкото се е смятало преди 50 години. Днес, използвайки радионуклидни методи за изследване, той се намира в микро- и дори нано-количества в хормонални молекули, клетъчни стени и органели. С помощта на цинк се активират редица ензими, осъществява се метаболизъм и дори процесът на възбуждане на невроните.

Основните, научно доказани функции на този метал включват следното:

цинкът играе важна роля за съзряването на спермата и яйцата

цинкът участва в активирането и метаболизма на витамин Е (токоферол)

цинкът инхибира развитието на възпалителни и туморни процеси в простатата

синтез на хормони – инсулин – панкреатичен хормон, соматостатин или „хормон на растежа“, както и тестостерон е невъзможен без цинк

Цинкът омекотява отрицателния ефект на алкохола върху мозъчните и чернодробните клетки, тъй като е част от ензим, който разгражда етилов алкохол – алкохолна дехидрогеназа

Симптоми на недостиг на цинк

Дефицитът на цинк се отразява негативно върху работата на почти всички човешки органи. Продължителният недостиг на този метал причинява сериозни нарушения в различните органи на системата. Какво се случва в човешкото тяло когато липсва цинк?

На първо място, нервната система страда. Човек става раздразнителен, сънят е нарушен, възниква така наречената лабилност (променливост) на настроението – когато на всеки половин час прекомерна емпатия и любов към другите рязко се превръща в желание да се затворите в стая и да не виждате никого, и обратното.

Сетивните органи страдат, остротата на зрението и миризмата постепенно се губят. Изкривяванията на вкуса са особено изразени и при дълъг дефицит на цинк са възможни дори вкусови извращения. И така, причината за желанието на хората да ядат е креда, а понякога дори облизването на стените може да бъде не само липса на калций, но и цинк.

Поради недостиг на цинк в организма токсините се натрупват бавно, пряко пропорционално на намаляването на количеството на микроелементите. Поради това през нощта се появява умора и ниска степен на температура (37-37.4 ° C).

Има симптоми на захарен диабет на втория, а след това и на първия тип. Човек пие много вода, постоянно чувства глад, а дневната диуреза (уриниране) надвишава 2 литра.

В допълнение към инхибирането на производството на инсулин, се влияе и на синтеза на други хормони, предимно „мъжки“ хормони. В резултат на това мъжете и жените, които между другото също имат достатъчно тестостерон, могат да изпитат състояния, подобни на депресията.

Липсата на цинк в периода на пубертета води до забавяне на растежа и развитието на вторични сексуални характеристики – растеж на косата от мъжки и женски тип, промени в гласа, растеж на гърдите и други.

Започват алергични заболявания. В този случай могат да възникнат реакции върху обичайните вещества, които обграждат човека с години. Ако изведнъж козината на домашния любимец започне да ви дразни незабавно трябва да вземете тестове.

С недостиг на цинк, променяният цвят на кожата, който придобива сивкав оттенък, е поразителен. В допълнение, загубата на коса се увеличава, до появата на клинична алопеция – плешивост.

Ролята на цинка за здравето на мъжете

Известно в медицинските среди, списание Men’s Health присъди цинка на титлата „основен микроелемент за сексуалното здраве на мъжете“. Доказано е, че цинкът, заедно с витамин Е, играе роля не само за развитието на зародишните клетки, но и за появата на ерекция.

Основната роля на цинка за по-силния пол се определя от връзката между този микроелемент и нивото на „мъжкия“ хормон – тестостерон. Дефицит на тестостерон, отрицателните ефекти на повишената глюкоза върху кръвоносните съдове на пениса, образуването на микроплаки – всичко това е резултат от липсата на цинк.

Въпросът с цинка е особено актуален за мъже на възраст над 40 години. Именно четвъртото десетилетие е прагът, през който тялото започва да губи повече, отколкото да абсорбира и натрупва както цинк, така и други микроелементи. Ето защо, за да поддържат нормалния си баланс, е важно не само да се хранят правилно и да водят здравословен начин на живот, но и да „попълват“ доставките от време на време, което биологичните добавки правят много добре.

Ролята на цинка за здравето на жените

Подобно на мъжете, жените преживяват период на остър дефицит на цинк с възрастта. Връхната точка на този период настъпва в момента на менопаузата. Според клинични проучвания приемането на цинк с нормална дневна скорост улеснява прехода.

Цинкът отслабва такива неприятни прояви на менопаузата:

приливи и отливи

промени в настроението

наддаване на тегло

кожни проблеми

прекомерен косопад

пристъпи на гняв

10-седмичен курс на цинк помага в повечето случаи напълно да се отървете от клиничните симптоми на менопаузата. След нея нараства нуждата на жените от цинк. Това се дължи на по-голямата, в сравнение с мъжете, склонност към заболявания на опорно-двигателния апарат. Вече е доказано, че приемането на калций и цинк (не едновременно, но например сутрин – цинк, вечер – калций) е средство за предотвратяване на остеопороза при жените.

Важно е също така младите момчета и момичета да получават достатъчно цинк, за да се предотврати акнето.

Храни, съдържащи цинк

Много храни са богати на цинк. Факт е обаче, че от всеки цинк, който се приема с храната, се усвоява само около 20%, в най-добрия случай 30%.

Цинкът се съдържа в достатъчно голямо количество в такива продукти като:

морска храна

месо

слънчогледови и тиквени семки

покълнало жито

какао

яйца

орехи

стриди – те са шампион и съдържат 200-500 mg цинк на 100 грама, в зависимост от условията на отглеждане.

Полезни цинкови съединения

Има много цинкови соли, всяка от които има различна бионаличност, тоест различен процент на абсорбция и цинк на правилното място (например в кожата) в тялото. В допълнение, някои соли имат редица незначителни странични примеси, като правило те са по-евтини от други.

Има много цинкови съединения, използвани като хранителни добавки. Следното се разбира най-добре:

цинков пиколинат (61%)

цинков цитрат (61%)

цинков ацетат (60,9%)

цинков глицерат (60,9%)

цинков монометионин (58%)

Най-лошо се абсорбират цинковият оксид и сулфидът (48%). Процентът на усвояемост на всяка сол е посочен средно, тъй като индивидуално всичко зависи от нуждата от цинк на всеки отделен организъм, от състоянието на лигавицата на стомашно-чревния тракт. В допълнение, процентът на усвояемост на цинковите соли корелира с използването на метал в комбинация с други добавки или без тях.

Някои соли също са полезни, но имат редица странични ефекти, които понякога се проявяват под формата на дразнене на стомаха и червата, гадене и повръщане, а именно цинков оксид и сулфид.

Дневна норма, курс и характеристики на приема на цинк

Средният прием на цинк е както следва:

Ежедневно цинк – 10-20 mg на ден

Максималната доза цинк е 30 mg на ден.

По време на повишена физическа активност се препоръчва да се използва доза цинк, близка до максималната дневна. Но не повече от 5 пъти месечно.

Курсът на приема на цинк продължава средно 20-40 дни. Когато приемате хранителна добавка, съдържаща цинк, повече от 30 дни, е необходимо да се увеличи приема на магнезий и мед в кръвта, тъй като при продължителен прием на цинк има нарушение на усвояването на тези метали. На всеки 15 mg цинк трябва да се отчитат 2 mg мед и 450 mg магнезий.

По време на бременност, кърмене, диабет и ревматични заболявания се посочва цинк, но дозата трябва да се коригира от лекаря.

Взаимодействайки с повечето антибиотици, цинкът намалява абсорбцията им от червата. За да разрешите този проблем, струва си да разделите приема на добавката и антибиотика по часовия интервал от час.

Също така не се препоръчва приема на цинк с кафе и чай, тъй като съдържащият се в тях танин образува филм, през който цинкът не се абсорбира в кръвта. А когато се приема с желязо, абсорбцията на цинк ще спадне до минимум.

Обобщение

Използването на няколко курса на прием на хранителна добавка с цинк на година ще помогне да се поддържа правилното ниво на микроелемент в организма и да се създаде неговото депо. Също така добавката, съдържаща цинк, ще коригира всички проблеми, свързани с нейния дефицит, като се започне от проблемна кожа до подобряване на паметта, вниманието и зрението.

Независимо от пола, особено важно е използването на цинк на възраст от 40 години, когато започват промени, свързани с възрастта. В същото време цинкът ще помогне за регулиране на метаболизма и ще предотврати развитието на еректилна дисфункция при мъжете и ще смекчи преходната менопауза при жените.