Диети за красива кожа

диета

В повечето случаи, кожните проблеми като акне, зачервяване и десквамация се получават, поради недостатъчни или излишък на някои хранителни вещества. Предлагаме Ви няколко диети, с чиято помощ ще се отървете от кожните проблеми.

Зачервяване

Някои храни и напитки, например, подправки, пушено месо и червено вино, разширяват кръвоносните съдове, и това е причината едно лице да се изчервява.

Рецепта: Изпробвайте Thai кухнята, но без къри. Например яжте суши без уасаби подправки. И намалете потреблението на вино.

Акнето
Неотдавна, изследвали 1200 жители на един от островите на Папуа Нова Гвинея и 115 граждани на Парагвай и при никой от тях не са открили по лицата им дори една пъпка. И всичко по въпроса с диета, състоящ се главно от протеин, плодове и зеленчуци. Причината е, че в тяхното меню не присъстват прости въглехидрати – бял хляб, макаронени изделия, ориз, картофи и сладки, които често са компоненти на нашето ежедневно хранене. Тези въглехидрати повишават нивото на инсулин в кръвта, които, според изследователите, е причина за акне.

Рецепта: Яжте умерено количество сложни въглехидрати: цялото зърно, хляб, кафяв ориз, макаронени изделия от твърда пшеница. Тези въглехидрати се усвояват по-дълго и да не предизвикват внезапно освобождаване на инсулин.

Десквамация

Може би се опитвате да отслабнете и напълно елиминира мазнините в диетата си. То често се отразява на лицето. Ако консумират по-малко от 20 грама мазнини на ден, организмът не получава достатъчно витамин А, необходими за предотвратяване на преждевременното състаряване. Кожата става суха и започва да се люпи.
Рецепта: Салата със зехтин, към която се добавят авокадо и орехи. Това не е достатъчно, за да развали обема на талията Ви, но много помага лицето ви.

Бръчки и възпаление

Рибата – отличен източник на мастни киселини в организма се нуждае Омега-3 и Омега-6. Тези киселини намаляват изразяване на различни възпалителни процеси в организма, които водят до запушват порите и появата на бръчки преждевременно.  Омега-3 и Омега-6 се съдържат в сортовете на риба, която съдържа най-мастни аминокиселини – сьомга, риба тон и скумрия. Също така, те се съдържат в бадеми, лешници и ленено семе.