Диета на израелските диетолози

диета с плодове

Според израелски диетолози злоупотребата с храна не е нищо друго освен пълно несъответствие между разума и действието, потреблението и потребностите на организма.

Деформираната фигура не е най-страшното следствие от излишното тегло. То е още разстройство на периферното кръвообращение и лимфообращение, различни нарушения в обмяната на веществата (жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болест, диабет).

Всичко това може да се избегне. Всеки може да отслабне и не бива да се отчайва. Но не бива да бърза. Оптималнaтa загуба на тегло e 2-3 килограма на месец.

Израелски лекари препоръчват да се вземе предвид съвместимостта на продуктите. Например, месо, яйца, сирене може да се комбинират със зелени зеленчуци, но не и с мляко, съдържащи скорбяла храни, кисели плодове, сметана, масло и растителни масла. Рибата може да се комбинира само със зелени зеленчуци. Млякото не е „приятелски“ за комбиниране с нищо. Зелените зеленчуци са добри, в комбинация с протеини и нишесте.

Пийте само вода – чиста или минерална. Сокове, мляко, кефир се отнасят към храната.

Диетолозите от Израел препоръчват за пълните своето проверено меню, което не само води до отслабване, но и подобрява обменните процеси, освобождава организма от шлаките и стимулира работата на всички органи и системи.

Диетичният режим според тях не бива да изключва едни или други продукти, а те да бъдат рационално употребявани, като се отчита съвместимостта и усвояемостта им. Употребата само на един или няколко продукта е не само вредно, но и опасно за здравето.

Сутринта на гладно: чаена лъжичка супена лъжица зехтин.

След 15 минути: чаша прясно или кисело мляко кефир

Първа закуска: Салата от зеленчуци, по избор: овесена каша или каша от елда, грах, царевица, извара, варено рохко яйце, неподсладен чай, за предпочитане зелен.

Втора закуска: (12:00-12:30) 200-300 грама плодове

Обяд (14:30-15:00): Салата от зеленчуци, зеленчукова супа или борш, варено или на пара, месо (варено или печено), черен хляб – едно парче, печена ябълка.

Следобедна закуска (18:00-18:30): 300 грама плодове

Вечеря: Чаша кисело мляко или йогурт, плодова смес, която се приготвя така: смилат се в равни количества сухи фурми, сушени сини сливи, смокини и др. Сушени плодове плюс орехи.
Сместа се пие с вода или чай.