Диетата на Джейн Фонда

джейн фонда

Кисело мляко и бяло сирене. Една чаша натурално кисело мляко дава 20% от ежедневната доза протеини, а 200 гр. бяло сирено – 60%. Джейн добавя обезмаслено кисело мляко към всичко – плодове, сурови и варени зеленчуци, салати.  Киселото мляко, бялото сирене и млякото са богати на калций и калий и понижават нивото на холестерола. Постните сирена като моцарела са великолепни с царевични питки, зеленчуци и салата.

Тофу и ориз. Тофуто, разновидност на соята, ни дава протеини, най-близки до тези на месото. Комбинирано с пълноценен ориз, тофуто, както червеният и тъмночервеният боб и нахутът, ни снабдяват с великолепни протеини. Задушените или варени на пара зелени зеленчуци правят тази комбинация още по-вкусна и богата на протеини. По-бедно на мазнини, отколкото моцарелата, тофуто е великолепен източник на желязо и калций и понижава нивото на холестерола.

Житните зародиши: „добавка“ към салати и зеленчуци като цветно зеле, гъби, зеле и спанак, в количество една до две супени лъжици. За разлика от множество растения, житните зародиши са богати на протеини, витамини и минерали. Те допълват добре картофите, тофуто, ориза, овесените ядки и зърнените храни.

Ядки и зърна. В малки дози (тъй като са богати на калории и мазнини) те допълват картофите, тофуто, зелените зеленчуци и боба. Комбинирани с житни зародиши и черен хляб, са много енергетични.