Защо да използваме куркума-златния корен на живота

История на куркумата
Историческата родина на куркумата е югоизточна Индия. Коренът на това растение е основният компонент на известната подправка с къри, която не само придава на ястието само остър вкус и специфичен аромат, но и приятен жълт цвят.

Още в древността се забелязва, че куркумата увеличава срока на годност на готвените ястия. Също така растението боядисва ръкавици, метал и дърво в златист цвят.

След като оцениха всички предимства на куркумата, хората започнаха да я използват като евтин заместител на скъпия шафран.

Куркуминът все още се използва в производството на масло, маргарин, сирена, различни ястия и лекарства.
Предимствата на куркумата
Куркумата съдържа етерични масла и куркумин (жълто багрило). Растението е богато на фосфор, желязо, йод, калций, холин, както и група витамини B (B1, B2, B5), C и K.

Куркумата премахва токсините и вредните вещества от тялото, тъй като съдържа антиоксиданти, които „убиват“ свободните радикали.

Учените смятат, има благоприятен ефект при болестта на Алцхаймер, премахва излишната вода от тялото и намалява подуването при артрит. Куркумата също блокира раковите клетки, предотвратява рака на гърдата.
Острият вкус на куркума помага в борбата с вирусите и лошите бактерии, така че подправката е полезна при всякакви възпаления. Също така нормализира храносмилателната система, бъбреците, жлъчния мехур. Подобрява апетита.

Безвредна ли е куркумата?
Като цяло куркумата е безвредна. Единственото нещо, което може да стане противопоказание за употребата й, е индивидуалната непоносимост. Следователно, ако имате алергия към пикантна подправка, най-вероятно ще имате реакция към куркума.


Медицинска употреба
Куркумата допринася за производството на жлъчен и стомашен сок, така че е полезна при заболявания на черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур.

  • Най-ценното в куркумата е куркуминът. Това вещество има антиоксидантен ефект, бори се срещу свободните радикали. Освен това предпазва от сърдечно-съдови заболявания и онкологични заболявания. Има дори изследвания, че куркумата се използва при лечението на туморни заболявания. По-специално с меланома и неговата химиотерапия. Той е в състояние да неутрализира вредните ефекти от химиотерапията. Той работи чудесно като естествен антибиотик, инхибира растежа на патогенната флора. Има противовъзпалителни свойства. Куркумата спира развитието на болестта на Алцхаймер, множествената склероза и сенилната деменция. Употребата на тази подправка влияе върху работата на почти всички вътрешни органи. Той перфектно почиства организма от токсини, има добър ефект върху черния дроб ”
    В народната медицина куркумата се използва при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, бъбреците, както и стомашно средство, което подобрява храносмилането и повишава апетита.
    Той регулира холестерола в кръвта. Пие се през нощта с горещо мляко, масло, какао и мед. За укрепване на косата се втрива в главата с масло от сандалово дърво, а при кожни заболявания, порязвания и ожулвания се използва като прах.

Необичайни свойства на куркумата

Използването на куркума като багрило е описано в древна асирийска рецепта, изготвена 600 години преди началото на нашата ера, тя все още се използва за боядисване на памучна и копринена тъкан. Куркумата е широко използвана в хранително-вкусовата промишленост, използва се за оцветяване на горчица, масло, сирене и течности.М


Полезни свойства на куркумата

Още веднъж да обобщим информацията за куркумата-Повече от две хилядолетия куркумата се използва за медицински цели от индийците – един от основателите на естествената медицина. На първо място, куркумата е мощно естествено антисептично и антибактериално средство. Компресите, направени от ярко оранжева подправка, могат да затегнат дълбока рана и да облекчат възпалението за броени дни. В Индия отдавна се смята, че куркумата се справя с много заболявания по-добре от антибиотиците. Разбира се, той ще има и противници, но фактът остава: при редовна употреба на куркума в храната организмът е много по-защитен от вируси, стоически се съпротивлява на болестите, свързани с храносмилателната система и като цяло е по-силен.

Куркумата съдържа витамини К, В3, В2, С, В, а също така е богата на калций, йод, фосфор и желязо. Благодарение на тези основни елементи, той е отличен профилактичен препарат срещу сенилна деменция и болестта на Алцхаймер. Говори се, че тези, които редовно ароматизират куркумови супи, месни и пилешки ястия, почти развиват имунитет срещу тези основни заболявания на старост. Също така лекарите успяха да докажат, че използването на куркума може да има положителен ефект в борбата с различни форми на рак и други сериозни заболявания, например, муковисцидоза.