Високо енергийна диета (за напълняване)

релефно тяло

Повечето хора пробват най-различни диети за премахване на излишните килограми, но има и такива (макар и малка част), които се стремят да увеличат своето телесно тегло.

Увеличаването на теглото по здравословен начин (на мускулната тъкан, а не на телесните мазнини) е бавен процес. Наддаването с 0,500 кг. на седмица, в повечето случаи изисква консумацията на допълнителни 500 Kcal дневно. Разбира се, това количество на калориите варира, тъй като се влияе и зависи от много и най-разнообразни фактори, като: телесно тегло, температура на тялото, ниво на хормоните, възраст, пол, състояние на нервната система, консумация на кафе и чай, тютюнопушене и не на последно място генетичните особености на индивида.
Всеки, който желае да напълнее, първо трябва да проследи и записва внимателно за период от 7 дни какво консумира и да изчисли енергийната стойност на храната. През тези 7 дни всяка сутрин преди закуска и вечер регистрирайте тегло си. Така ще успеете да проследите връзката между консумираната храна (и съответните калории) и колебанията в телесната маса. Записвайки си ежедневно колко калории приемате, ще можете лесно да определите от какво количество се нуждате, за да увеличите теглото си: (чрез добавянето на допълнителни 500 Kcal/ден). Ако през следващите два месеца не качите килограми, количеството на дневните калории трябва да се увеличи с 250 Kcal.