Босвелия-ключът към здрави кости и стави

Босвелията е дърво,от чиито ароматни смоли се добива активна съставка, известна с мощно противовъзпалително действие.

Босвелията има още и антисептични, аналгетични, антиартритни и седативни свойства.Веществото, съдържащо се в смолите му, в продължение на векове е било използвано в Азия и Африка с цел лечение на хронични възпалителни процеси.

Според последните научни изследвания смолата Boswellia serratus е потенциално терапевтично средство с антиартрит, противовъзпалителни и аналгетични ефекти. Той е регистриран и одобрен за употреба в Европа като хранителна добавка.Въведена е в Европейската фармакопея през 2009 г. под името индийски франкин (Olibanum indicum).

Класификация

Родът на вечнозелените тропически дървета на Босвелия (лат. Boswellia) принадлежи към семейството на цъфтящи растения Бурсерова (лат. Burseraceae). Членовете на това голямо семейство растения са широко известни с ароматните смоли, секретирани от тях, включително не само тамян, но и смирна, мексикански балсам и други, както и ароматна падаща кора. Около 30 вида принадлежат към род Boswellia, но истински тамян може да се получи само от четири. Това е:

  • Sacred Boswellia (на латински: Boswellia sacra), известно още като тамян или под латинските синоними Boswellia carteri и Boswellia bhaw-dajiana;
  • Boswellia serratata (латински Boswellia serrate) или индийски ладан;
  • Boswellia frereana (лат. Boswellia frereana) или коптски тамян;
  • Boswellia папирус (лат. Boswellia papyrifera).

Фармакологични свойства

Терапевтичният ефект на ефирното масло от ладан се дължи на съдържащите се в него терпени, чрез левкоцитни реакции, които стимулират регенерацията и резорбцията на възпалението. Антисептичният ефект на етеричното масло от Босвелия се обяснява с факта, че прониквайки в клетките, той започва да влияе върху метаболизма на микроорганизмите. Босуеловите киселини, един от най-биологично активните компоненти на босвелиевата смола, привличат вниманието на учените.В резултат на многобройни изследвания се оказа, че те са неизвестен досега инхибитор на противовъзпалителния ензим, наречен 5-липоксигеназа, и могат да имат и други противовъзпалителни ефекти. Установено е, че пероралното приложение на екстракт от Boswellia serratus може да потисне болката и сковаността, свързани с ревматоиден артрит. Киселините предотвратяват проникването на левкоцити в хрущяла и течността, съдържаща се в ставите. По този начин те отслабват степента на увреждане на мускулно-скелетната система от левкоцитите и намаляват възпалителните процеси.Има също така основание да се смята, че босуеловите киселини имат антипролиферативен ефект. При проучвания за гризачи е доказано, че екстрактът от Boswellia serratus инхибира растежа на тумора в панкреаса, дебелото черво и ректума. По време на ин витро експериментите са постигнати подобни резултати и при други ракови клетъчни линии. По време на ограничени клинични изпитвания, екстрактът от Босвелия показва обещаваща ефикасност за намаляване на неврален оток, свързан с лъчева терапия.Екстрактът от Boswellia serratus е признат от учените като обещаващ и заслужаващ по-нататъшни фармакологични изследвания и клинични изпитания като упойка от растителен произход.

Като хранителна добавка екстрактът от Босвелия се предлага под формата на тинктури, в таблетки, капсули и е част от геловете за остеопороза.

Лечебните свойства на Босвелията

Лечебните свойства на свещената Босвелия все още се използват в народната медицина. Тинктурата се препоръчва от традиционните лечители при заболявания на пикочно-половата система, ревматизъм, възпаление на стомашно-чревния тракт, дихателните пътища, кожни заболявания с бактериален и гъбичен произход.

За инхалация смолата босвелия се използва при остри респираторни вирусни инфекции, остри респираторни инфекции, бронхит, ларингит, фарингит, тонзилит, тонзилит, ринит и синузит. Тамянът се опушва с вирусни и респираторни инфекции. Изгарянето на тамян помага при депресия, неврози, преумора.

Тамянното етерично масло се добавя към продуктите за грижа за кожата, бори се с възпалението, подмладява кожата, помага да се отървете от пърхота и стимулира растежа на косата. В състава на мехлемите етеричното масло от Босвелия има дезинфекциращ, регенериращ и противовъзпалителен ефект, бори се срещу различни кожни заболявания. Орално препоръчваме да приемате етерично масло от ладан при астма, задух, кашлица, тежки периоди, проблеми с храносмилателната система, заболявания на пикочно-половата система. Ароматерапевтите използват масло от Босвелия за световъртеж, главоболие, стрес и депресия и сексуална дисфункция.

Екстрактът от Босвелия може да помогне за справяне с остеоартрит и дори да влезе в комплексното лечение на рака.

Противопоказания и странични ефекти

Тамянното етерично масло няма особени противопоказания, с изключение на индивидуална непоносимост. Преди да го използвате обаче, все пак трябва да се консултирате с вашия лекар, особено ако това е дете, ако сте бременна, кърмите или страдате от множествена склероза или болест на Паркинсон, както и с псориазис, витилиго, системен лупус еритематозус и рак. Екстрактът от Serratus Boswellia също няма противопоказания. Стандартните орални дози се считат за безопасни и нетоксични и когато се прилага локално, е регистриран само единичен случай на алергична реакция.

Как действа?

Някои изследвания показват, че босвелиевата киселина, съдържаща се в Босвелия, може да предотврати образуването на левкотриени в тялото. Левкотриените са хормоноподобни вещества, до голяма степен отговорни за процесите на възпаление, както и за развитието на астма.

Основните биоактивни съставки, на които се дължи благотворният ефект ефект на Босвелия, са алфа- и бета-босвелиевата киселини, и полизахаридите. Те „откриват” локализацията на възпалението, подобряват кръвоснабдяването в засегнатите области, стимулират хрущялната тъкан и ускоряват възстановяването на кръвоносните съдове, увредени от възпалението. Тези активни съставки заздравяват съединителната тъкан и заедно с това, подобряват подвижността.